logo F1online.skF1online.sk

Z virtuálneho sveta do skutočného? Chcem pomôcť pretekárom bez peňazí, hlási Verstappen

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 5. 2024

Môže sa dobrý pretekár vo virtuálnych pretekoch jedného dňa presadiť až do najvyššej motoristickej triedy? Nuž, v súčasnosti nájdeme príklady jazdcov, ktorí sa prepracovali zo sveta virtuálnych pretekov na skutočné okruhy. So stále dokonalejšími hrami a nástrojmi by sme sa na podobné príbehy mali pripraviť a Max Verstappen sa podľa vlastných slov chce stať človekom, ktorý ich pomôže uskutočniť.

Veľa bývalých pretekárov našlo uplatnenie vo svete virtuálnych pretekov. Veľmi často sa totiž stane, že chlapcom (a dievčatám) sa v mladom veku minú zdroje, ale chcú pretekať a chcú súťažiť. Pre mnohých sa odpoveďou stal svet virtuálnych pretekov.

Bývalý trojnásobný holandský motokárový šampión Jarno Opmeer sa stal dvojnásobným šampiónom v F1 Esports – oficiálneho virtuálneho šampiónatu Formuly 1 –, bývalý motokárový jazdec či pilot Formuly Ford 1600 James Baldwin dokonca vo virtuálnom svete nazbieral dostatočný kredit a prostriedky, aby vzkriesil svoju pretekársku kariéru a dnes okrem virtuálnych pretekov pôsobí aj v britskom šampionáte športových áut. Ostatne, aj Slovák Filip Prešnajder túžil po kariére pretekára, ale bez peňazí bol po nesmelých začiatkoch odsúdený „len“ do virtuálneho sveta.

Išlo by to však aj opačne? Dá sa vo virtuálnom svete odhaliť pretekársky talent? Dá. Vo Formule 3 napríklad v súčasnosti pôsobí americký pretekár Max Esterson. Ten začal svoju kariéru ako jedenásťročný za počítačom. Bol v tom taký dobrý, že v roku 2019 ako šestnásťročný presedlal na motokáry a v roku 2020 do Formuly Ford. Stanú sa počítačové simulátory lacnou cestou, ako objaviť nového Ayrtona Sennu? Podľa Maxa Verstappena áno.

„Ja sa budem vždy pohybovať vo svete pretekov, ale trochu menej, pretože Formula 1 je veľmi intenzívna,“ povedal holandský pretekár pre agentúru Bloomberg o svojej budúcnosti po F1. „Mám veľa plánov mimo Formuly 1. Robím toho veľa na simulátore – vo svete virtuálnych pretekov.“

„Chcem sa pokúsiť a nájsť cestu pre jazdcov, ktorí nemajú peniaze, aby začali s motokárami, alebo inými kategóriami, a dostali sa do sveta skutočných pretekov. Chcem im vytvoriť príležitosť prostredníctvom virtuálneho sveta a dať im šancu v tom skutočnom,“ vyhlásil odhodlane šampión skutočného i virtuálneho pretekárskeho sveta.

„Taký je môj plán. Nechcem to uponáhľať a chcem to urobiť správne, ale niečo také ma rozhodne zaujíma,“ dodal Verstappen.

Všetko ostatné, čo sa netýka pretekania (či už v skutočnom svete, alebo virtuálnom) Maxa príliš nezaujíma. Povinností a záväzkov má veľa, ale tiež má veľa ľudí, ktorí dohliadajú, aby išlo všetko ako po masle. „Mimo pretekárskeho sveta všetko záleží od množstva vášho voľného času. Samozrejme, že za oponou sa toho deje veľa, ale ľudia v mojom okolí, ktorým dôverujem, sa o všetko postarajú,“ dodal Max.

Súvisiace články

Diskusia