logo F1online.skF1online.sk

Stella sa nenechal uniesť slovami o dvoch chýbajúcich kolách: Mali sme ich na to dosť

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala20. 5. 2024

V McLarene mohli po nedeľných pretekoch ľutovať, že Veľká cena Emilia Romagna nemala o dve kolá viac. Rovnako sa vyslovil aj Lando Norris, no šéf tímu Andrea Stella nechce fantazírovať. Volí optiku realistu, ktorému je jasné, že priestoru bolo dosť. Nabudúce ho treba lepšie zužitkovať.

Lando Norris pomenoval príčinu neúspechu pomerne jasne. Nie je ním kvalifikácia, ale prvý stint pretekov. Šéf tímu Andrea Stella s ním v podstate súhlasí. V rozhovore s Tedom Kravitzom zo Sky Sports vysvetlil, že nedeľu do značnej miery ovplyvnili pneumatiky.

“S pneumatikami to bolo zaujímavé a rozhodne nie také ľahké, ako sme očakávali,” pustil sa do svojej analýzy Andrea Stella. “V prvom stinte sme na Maxa stratili priveľa času. Mali sme príliš vysokú degradáciu zadných pneumatík. Mysleli sme si, že sa budeme viac pozerať do zrkadiel než pred seba.”

McLaren podľa toho aj postupoval a Lando Norris sa nenaháňal za Maxom Verstappenom. Vo vysielačke sa skôr rozoberal Charles Leclerc. “Na tvrdých pneumatikách sme v úvodnej fáze šetrili pneumatiky, zatiaľ čo Leclerc a Oscar medzi sebou bojovali. Myslím si, že táto počiatočná investícia priniesla ovocie ku koncu pretekov. Lando mal pneumatiky v najlepšej kondícii. Okrem čistej rýchlosti bolo dôležité aj manažovať pneumatiky. Musíme povedať, že Lando sa v tomto smere stáva majstrom.”

Táto stratégia papájovým umožnila zaútočiť v závere veľkej ceny a pomerne rýchlo sa dotiahnuť na Maxa Verstappena. Nie však dosť rýchlo, ako poznamenal aj samotný Norris. Večná škoda toho jedného, prípadne dvoch kôl.

“Pozrite, 63 kôl je už samo o sebe veľa,” pokrčil plecom Andreas Stella, akoby chcel odkázať, že nemá zmysel sa zaoberať takýmito otázkami. “Veľakrát si poviete, že by ste chceli o jedno kolo viac. Takáto je realita.”

“No a navyše je to Max Verstappen,” poznamenal veľavravne. Jedna vec je Verstappena dobehnúť, no predbehnúť sa ho podarí len málokomu. “Určite bol v menších problémoch, ale dokázal z toho vyžmýkať najviac. Gratulujem Maxovi aj našim jazdcom k druhému a štvrtému miestu. Vieme, že Oscar doplatil na problém z kvalifikácie. V opačnom prípade by bol na pódiu aj on. Vnímame to ako pozitívum a do budúcna hľadíme plní optimizmu.”

Súvisiace články

Diskusia