logo F1online.skF1online.sk

Možno energia domácich pretekov? Cunoda opäť hviezdil, aj keď mohol skončiť ešte lepšie

Júki Cunoda
© X/Visa Cash App RB
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 5. 2024

Vyzdvihovanie výkonov Nica Hülkenberga a Júkiho Cunodu patrí k evergreenom tohtoročnej sezóny. Japonský pretekár možno tu a tam zaváhal, ale celkovo je veľmi konzistentný. Potvrdil to aj v kvalifikácii v Imole. Aj keď to po siedmom mieste bude znieť zvláštne, v Q3 zo svojho auta pravdepodobne nevyťažil maximum.

Cunoda si relatívne s prehľadom poradil s tímovým kolegom Danielom Ricciardom, odštartuje z fantastického siedmeho miesta a zdolal aj Lewisa Hamiltona na Mercedese, ale jeho najlepší čas v Q3 bol horší než v Q2. V druhej časti kvalifikácie mu stačil na postup len jeden pokus, skončil celkovo tretí a všetkým z výkonu japonského pretekára spadla sánka. Júki tak mal v Q3 luxus v podobe dvoch sád čerstvých mäkkých pneumatík, ale svoj čas z Q2 ani na druhý pokus neprekonal.

„Ani jeden z pokusov som nedokázal poskladať,“ povedal Cunoda na margo Q3. „V prvom kole som sa snažil načítať si úroveň priľnavosti, podmienky na trati a všetko ostatné, ale ani s druhým pokusom nie som celkom spokojný. Určite som teda mohol skončiť lepšie. Pre jazdca je to frustrujúce, keď vie, že na trati nechal pár desatín. Napriek tomu je siedme miesto najvyššie kvalifikačné umiestnenie v tejto sezóne.“

Zrejme neexistuje trať, na ktorej by Júki odjazdil viac kôl v monoposte F1 ako Imola. Jazdil tu ako mladík so starým monopostom AlphaTauri, tím tu často organizuje filmovacie dni a Faenza sa nachádza len pár kilometrov od okruhu. Pre VCARB (ako by sme po správnosti mali volať túto stajňu) je toto stále domáce podujatie.

„Tím mi dal krásne auto. Už od prvého tréningu som v kokpite cítil sebadôveru. Bez toho by som nepostúpil z Q2 na prvý pokus. Som veľmi rád a ďakujem všetkým,“ hovorí spokojne Cunoda.

„Ak mám byť úprimný, nečakal som takúto výkonnosť od auta. Obvykle sa trápime v rýchlych zákrutách, ale tento víkend to bol veľký rozdiel v porovnaní s piatimi najlepšími tímami. Určite to teda musíme poriadne preskúmať smerom do budúcna. Naozaj som to nečakal. Možno to bola energia domácich pretekov,“ dodal japonský mladík s úsmevom.

Súvisiace články

Diskusia