logo F1online.sk

Potvrdené! Formula 1 v roku 2021 zavíta aj do Saudskej Arábie

Saudská Arábia, Džidda
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 11. 2020

Kalendár pre sezónu 2021 zatiaľ ešte oficiálne potvrdený nebol, F1 však vo štvrtok oznámila, že súčasťou novej sezóny bude ďalšie podujatie na Arabskom polostrove. Chystajú sa nočné preteky na supermodernom okruhu v meste Džidda na pobreží Červeného mora.

Potvrdili sa tak niekoľko mesiacov trvajúce špekulácie o usporiadaní Veľkej ceny Saudskej Arábie, odkiaľ pochádza i hlavný sponzor Formuly 1, ropná spoločnosť Saudi Aramco. Tá pravdepodobne zohrala veľmi silnú úlohu v rokovaniach o usporiadaní už tretieho podujatia na Arabskom polostrove, ktorého myšlienka je široko kritizovaná, najmä pre absolutistickú monarchiu a porušovanie základných ľudských práv a slobôd v krajine.

Podľa oficiálneho stanoviska Liberty Media sa na okruhu v meste Džidda usporiadajú nočné preteky a termín bol očakávane stanovený na november 2021. V tejto krajine totiž po väčšinu roka panujú neznesiteľné horúčavy, ktoré spektrum termínov zužujú prakticky len na skorú jar alebo neskorú jeseň.

“Sme nadšení, že môžeme privítať Saudskú Arábiu v kalendári F1 pre sezónu 2021,” povedal v oficiálnom stanovisku šéf Formuly 1 Chase Carey.

“Saudská Arábia je krajinou, ktorá sa stáva centrom svetového športu a zábavy s množstvom prestížnych podujatí v posledných rokoch. Sme veľmi radi, že sa tam od budúceho roka bude jazdiť Formula 1, povedal Carey, ktorý zároveň dodal, že kompletný kalendár pre sezónu 2021 oznámi Formula 1 “v najbližších dňoch”.

“Saudská Arábia zrýchľuje a napreduje. Formula 1 s jej rýchlosťou, zábavou a vzrušením dokonale odráža cestu transformácie, na ktorú sa naša krajina vydala. Naši ľudia chcú byť v samom srdci najväčších momentov sveta zábavy a športu,” povedal minister športu a člen kráľovskej rodiny princ Abdulazíz bin Turki Al-Faisal.

Súvisiace články