logo F1online.skF1online.sk

Keď máte niekoho lepšieho, treba to skúsiť, hovorí Vasseur o výmene Leclercovho inžiniera

Charles Leclerc a Frédéric Vasseur
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 5. 2024

V Miami vymenili inžiniera Valtterimu Bottasovi, v Imole zas Charlesovi Leclercovi. Ferrari pokračuje v personálnych zmenách a po pretekoch na Floride tím oznámil, že končí Xavier Marcos Padros, ktorý bol dlhoročným inžinierom Charlesa Leclerca. Ferrari neskôr potvrdilo aj príchod Loica Serru a Jérôma d’Ambrosia z Mercedesu. Šéf Ferrari Frédéric Vasseur pri hodnotení posledných zmien vyhlásil, že keď máte pocit, že sa niekde môžete zlepšiť, musíte to urobiť.

Výmena inžiniera nie je vo Formule 1 úplne obvyklá. Väčšinou sa k nej nepristupuje pre prostú neochotu vykonať zmenu a opustiť zabehnuté koľaje. Ak komunikácia funguje, na čo riskovať zmenu?

Ale čo ak nefunguje? Párkrát sme skutočne mali pocit, že Leclerc dopláca na chyby tímu a nedostatočnú komunikáciu. Prečo teda Padrosa od Imoly nahradí Bryan Bozzi? Frédéric Vasseur povedal, že nový muž je skrátka lepší. „Bryan pracoval pre tím ešte pred mojím príchodom. S Charlesom pracuje už dlho a majú naozaj dobrý technický vzťah. Sme na ceste neustáleho zlepšovania a myslíme si, že Brian pre nás predstavuje krok vpred,“ povedal francúzsky manažér.

„V F1 bojujeme o každý detail. Ak máte pocit, že sa v zálohe skrýva niečo lepšie, vždy stojí za to, aby ste to skúsili. Som presvedčený, že Bryan je naozaj dobrý. Pozná všetkých v tíme a adaptácia prebehne veľmi hladko,“ ubezpečil Vasseur.

Na zmenu sa novinári v Imole opýtali aj Charlesa Leclerca. Ten sa so svojím starým inžinierom pekne rozlúčil na sociálnych sieťach. Novinárom uviedol, že ide o záležitosť tímu. „Rozhodnutie padlo medzi tímom a Xavim. Asi mali takýto plán. So mnou to komunikovali hneď po Miami,“ povedal monacký pretekár.

„S Bryanom pracujem už od svojho príchodu do Ferrari. Celý čas bol mojím výkonnostným inžinierom, takže presne vie, ako to funguje. Nie je to tak, že začínam úplne od nuly a musím sa znova prispôsobiť. Doteraz všetko prebiehalo neuveriteľne hladko a som si istý, že už tento víkend budeme šliapať na sto percent,“ ubezpečil Leclerc.

Súvisiace články

Diskusia