logo F1online.sk

Grosjean: Ľutujem, že som si kalendár IndyCar nepozrel skôr

Romain Grosjean
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala5. 11. 2020

Romain Grosjean sa už obzerá po svojom novom pôsobisku. Lákajú ho viaceré série, medzi ktorými nechýba IndyCar. Spočiatku mal pred týmto šampionátom rešpekt. Myslel si, že sa toho bude musieť veľa preučiť, ale napokon zistil, že to tak nie je. Len si nepozrel kalendár podujatí, a tak mal skreslené predstavy.

Grosjeanov koniec v Haase bol oznámený v predvečer Veľkej ceny Eifelu. Odvtedy si poctivo hľadá nové pôsobisko, no nie je to ľahké. Francúz priznal, že nemá z toho veľmi dobré pocity.

“Ak mám byť úprimný, posledné dva týždne som veľmi dobre nespal,” priznal Romain Grosjean. “Toto je ťažký rok pre celý svet, pre ekonomiku… Nie je to vhodný rok na to, aby ste boli bez zmluvy, navyše mimo športu, v ktorom ste pôsobili.”

A skutočne všetky šampionáty, ktoré Grosjeana lákajú, sa výraznejšie odlišujú od Formuly 1. Už prejavil záujem o projekt hyperauta z dielne Peugeotu, no keďže vo WEC sa nová éra začne až v sezóne 2022, najskôr si bude musieť nájsť miesto pre budúci rok.

S Grosjeanom sa tak spája Formula E, do ktorej zvyknú odchádzať jazdci F1 po skončení kariéry, či americká séria IndyCar. “Už som pozeral IndyCar, mám v nej pár dosť dobrých kontaktov.”

Keďže si však neuvedomil, že budúci rok budú zo sedemnástich podujatí len štyri oválové, veľmi sa do USA nehrnul. “Aj trochu ľutujem, že som si skôr nenaštudoval ten kalendár. Sú tam len tri ovály a jedna krátka trať. A aj keď to uznávam, táto možnosť ešte nepadla.”

Dlhoročného pretekára F1 od IndyCar odrádzal fakt, že sa táto séria výrazne líši od Formuly 1. Naposledy sa pustil do preúčania sa Marcus Ericsson, keď prišiel o svoje miesto v Sauberi.

“Toto je niečo, čo by som zvážil. Samozrejme, je to veľká životná zmena. Bavil som sa o tom s Marcusom Ericssonom, keď tam išiel, a páčilo sa mu to. Sú tam iné pravidlá a pilot zohráva veľmi veľkú úlohu. Niektorí tímy sú síce lepšie ako iné, ale všetci majú šancu vyhrať,” dodáva Grosjean s tým, že práve možnosť vyhrávať je preňho veľmi dôležitá. “Chcem vyhrávať preteky a byť tam, kde taká možnosť bude. Chcem sa zabávať, takže áno, IndyCar prichádza do úvahy.”