logo F1online.skF1online.sk

Cunoda rozkvitol. Po treťom roku spravil obrovský krok vpred, chváli ho Mekies

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala14. 5. 2024

Pri pohľade na výkony Júkiho Cunodu z úvodu sezóny sa jeden začuduje, či je v kokpite skutočne ten istý pilot ako v predchádzajúcich rokoch. Nielen na jeho jazde badať obrovské zlepšenie, ale aj na jeho vystupovaní či vo vysielačke. Šéf tímu Laurent Mekies zasypal mladého Japonca chválou.

Zdá sa, že v prípade Júkiho Cunodu sa takmer do bodky naplnia slová Franza Tosta. Bývalý šéf Toro Rosso a AlphaTauri zvykol tvrdiť, že pilot potrebuje tri sezóny na to, aby sa aklimatizoval na Formulu 1, obrúsili sa jeho ostré hrany a on mohol ukázať, čo v ňom skutočne drieme.

Laurent Mekies v rozhovore pre motorsport.com totiž poznamenal, že po tretej sezóne sa Cunodovi podarilo dosiahnuť pozoruhodné zlepšenie. “Júki spravil tento rok obrovský krok vpred. Aby sme boli féroví, napredoval aj medzi prvým a druhým rokom, takisto medzi druhým a tretím. Myslím si však, že tento krok medzi treťou a štvrtou sezónou je obrovský.”

“Teraz sledujeme jazdca, ktorý nemá len čistú rýchlosť. O nej sme vedeli a dokázal ju ešte vyšperkovať. Na druhej strane však vidíme pilota, ktorý dokáže odjazdiť víkendy od prvého tréningu až po preteky bez chyby. Stalo sa to v Austrálii, stalo sa to v Japonsku a ak mám byť úprimný, v Miami od toho nebol ďaleko,” hodnotí 47-ročný Francúz.

“Výrazne sa posunul vpred a myslím si, že nám toho ukáže ešte viac. Pracujeme na tom, aby sme preňho vytvorili prostredie, v ktorom bude môcť robiť tieto kroky. Jeho práca nás ohromila,” chválil Cunodu Mekies.

Na margo víkendu v Miami, kde “nebol ďaleko” od bezchybných pretekov, môžeme pripomenúť aj slová samotného Júkiho Cunodu. Aj keď priznal, že v úvode pretekov spravil chybu, následne sa dokázal skoncentrovať, zachovať chladnú hlavu a vo zvyšku veľkej ceny predviedol veľmi vyspelú jazdu a získal siedme miesto.

Aj to je jeden s aspektov, v ktorom sa Cunoda zlepšil. Keď mu niečo nevyjde alebo ho niekto naštve, jedovato neprská vo vysielačke ako pred touto sezónou. “Darí sa mu lepšie vysporiadať sa s nezdarmi. Dobrým príkladom toho bola Čína. Pristúpil k tomu racionálne, všetko sme spolu analyzovali a v Miami opäť vyrazil naplno.”

“Takže áno, je to veľký krok vpred. Pod našimi súčasnými úspechmi sa podpisuje obrovskými písmenami a myslím si, že nám toho ešte ukáže viac,” avizuje Mekies. “A môžete to počuť aj vo vysielačke. Zlepšuje sa v aute aj mimo neho.”

Súvisiace články

Diskusia