logo F1online.skF1online.sk

Coulthard o neuveriteľnej vyrovnanosti v F1: Ani šprint na 100 metrov nie je taký tesný

Lewis Hamilton a Kevin Magnussen
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala13. 5. 2024

Fanúšikovia Mercedesu môžu už niekoľko rokov len spomínať na to, aký bol svet krásny, keď ich tím bojoval o úplné čelo. A aj keď sa teraz trápi, David Coulthard pripomína, že to nie je taká tragédia, ako sa môže zdať. Formula 1 totiž zažíva jedno z najvyrovnanejších období v dejinách.

Mercedes sa ani v tretej sezóne nedokázal postaviť na nohy. Aj keď čísla z veterného tunela vypovedajú o tom, že monopost W15 by mal mať viac prítlaku ako jeho predchodcovia, na výsledkoch to nie je vidieť. Toto Wolff dokonca hlási, že aj “najväčší čarodejník” v osobe Adriana Neweyho by mal problém vyriešiť problémy stroja z Brackley.

Dokonca aj McLaren ako zákaznícky tím je oveľa rýchlejší ako Mercedes a zrejme by bol na jeho úrovni aj Aston Martin, keby mal v tíme dvoch Alonsov, alebo aspoň o jedného Strolla menej.

“Samozrejme, že pre nás všetkých je to sklamanie,” komentuje výkony Mercedesu bývalý pretekár F1 David Coulthard. “My chceme vidieť Georgea a Lewisa Hamiltona priamo uprostred boja. Sú to dvaja kvalitní jazdci, jeden má pečať sedemnásobného majstra sveta, no vieme, že titulov mohol mať aj viac.”

Komentátor Channel 4 poukazuje na kontext, ktorý treba zohľadniť aj pri hodnotení nemeckej stajne. “Mercedes zažíva náročné obdobie, ale toto náročné obdobie prichádza v jednej z najvyrovnanejších ér Formuly 1. Myslím, že v Číne delilo jazdca na pole position od toho posledného len 1,5 percenta.”

Aby sme boli presní, na víťaza Q1 Maxa Verstappena stratil posledný Logan Sargeant 1,616 sekundy, čo na okruhu v Šanghaji predstavuje len 1,71 percenta. Predposledný Júki Cunoda bol však už oveľa bližšie (1,06 %). Pripomeňme, že v minulosti mali piloti problém vôbec splniť pravidlo 107-percentného času.

Šprintérska stovka sa nám môže javiť ako neuveriteľne vyrovnaná, no keď si to prepočítame, ukáže sa zaujímavý fakt. “Rozdiel medzi Usainom Boltom a chlapíkom na ôsmej priečke v šprinte na 100 metrov — už si ani nespomínam, kto dobehol druhý — boli dve percentá. A to sú len stometrové preteky.”

“Takže vnímajme aj túto perspektívu. Rozhodujú drobné rozdiely, ale o tom je Formula 1. Reprezentuje úplnú špičku,” podotýka Coulthard a na margo Mercedesu dodáva: “Medzi jazdcami majú veľké mená. Musia jednoducho hľadať oblasti, kde by mohli vylepšiť svoj monopost. Teraz však zažívajú náročné obdobie.”

Súvisiace články

Diskusia