logo F1online.sk

Wurz: Nepôjdeme do krajín, ktoré nemajú zdravotnícke kapacity

bresized001
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 5. 2020

Formula 1 v týchto dňoch veľmi intenzívne rieši otázku reštartu sezóny. Veľká cena Rakúska v priebehu prvých dvoch júlových víkendov je podľa niektorých niektorých hotovou vecou. Podujatie však budú sprevádzať prísne bezpečnostné opatrenia.

Šéf asociácie jazdcov Alexander Wurz zastupoval pilotov pri nedávnej online konferencii za účasti šéfov FIA a F1. Podľa neho urobili všetky zúčastnené strany absolútne maximum, aby pokryli riziká súvisiace s pandémiou.

„Nebolo to žiadne vyjednávanie, ale diskusia,“ povedal Wurz o rokovaniach okolo usporiadania letných podujatí pre televíziu Sky, na ktorú odkazuje Autosport. „Každý z nás odovzdal maximum, aby sme sa uistili, že náš návrat na okruhy bude taký rýchly a taký bezpečný, ako to len bude možné.“

„Naozaj bola nádhera sledovať, ako všetci zúčastnení, FIA, F1, jazdci a ďalší ľudia postupovali veľmi systematicky. Uistili sme sa, že všetko, čo robíme je absolútne bezpečné pre všetkých zúčastnených aj pre obyvateľov hostiteľskej krajiny,“ povedal Wurz.

Bývalý pilot Benettonu, McLarenu a Williamsu vyhlásil, že Formulu 1 určite neuvidíme v krajinách, ktoré pandémia tvrdo zasiahla. Do úvahy prichádzajú len krajiny, ktoré majú dostatok voľných zdravotníckych kapacít.

„Nepocestujeme na miesta, ktoré táto kríza tvrdo zasiahla a nemajú tak dostatok zdravotníckych kapacít. To dali Jean Todt a Chase Carey veľmi jasne najavo hneď na začiatku,“ vyhlásil Wurz.

„Čo sa týka Rakúska, tak ja ako Rakúšan viem, že máme plné kapacity. Mali sme šťastie, že čísla u nás boli veľmi nízke. Takže z pohľadu zdravotných rizík a zabezpečenia pohotovostných jednotiek nemáme žiadne obavy.“

„Musíme však tiež zabezpečiť, aby sme tento vírus neprenášali medzi sebou navzájom, ale ani na tamojších obyvateľov. Na okruhu musíme vzájomný kontakt čo najviac obmedziť, aby sme tak minimalizovali riziko prenosu nákazy,“ uzavrel Wurz.