logo F1online.sk

Boullier: Grosjean mal mať na konte niekoľko víťazstiev

Romain Grosjean
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala4. 11. 2020

Po skončení sezóny sa Formula 1 zrejme už definitívne rozlúči s Romainom Grosjeanom. Odíde ako majiteľ desiatich pódiových trofejí, spomedzi ktorých žiadna nebola tá víťazná. Všetko však mohlo byť inak, keby v niektorých momentoch mal viac šťastia či šťastnejšiu ruku, myslí si Éric Boullier.

Romain Grosjean nepatrí medzi fanúšikmi k veľkým obľúbencom, skôr ku skupinke pilotov, ktorá je často terčom vtipov. A tak jeho odchod z Haasu a Formuly 1 širokú verejnosť veľmi nezarmútil, ba možno práve naopak.

Grosjeanove najlepšie sezóny prišli za čias jeho pôsobenia v Lotuse, v ktorom získal aj všetkých desať pódií. Nasledoval stint s Haasom, v ktorom už Francúz nemal nárok na pripísanie si ďalších podobných výsledkov. Keby sa však v rokoch predtým Grosjeanovi podarilo viac zažiariť, mohol skončiť v konkurencieschopnejšom tíme.

“On bol dostatočne dobrý na to, aby aj vyhrával preteky,” hovorí Éric Boullier v najnovšom podcaste Beyond the Grid. Boullier bol v tom čase šéfom tímu a spomína si na Grosjeanove šance na víťazstvo.

Jedna prišla na Veľkej cene Nemecka 2013. “Výjazd safety caru dal Red Bullu šancu vymeniť pneumatiky, a preto sme prehrali. On tie preteky mohol vyhrať. Získal však dostatočne veľa pódií na to, aby ukázal, že má potenciál na vyhrávanie.”

Grosjeanovo meno sa prvýkrát objavilo vo Formule 1 v závere sezóny 2009. Výsledkovo však nepresvedčil, a tak nasledujúce dva roky strávil v juniorských sériách. V roku 2010 vyhral šampionát Auto GP aj napriek tomu, že na prvých štyroch pretekoch chýbal, nuž a o rok neskôr GP2, ktorý suverénne ovládol v konkurencii takých mien ako Luca Filippi, Jules Bianchi, Charles Pic, Giedo van der Garde či Marcus Ericsson.

Návrat do Formuly 1 však už taký slávny nebol. Grosjean často skratoval v prvých kolách. Najpamätnejšia bola jeho demolícia na Veľkej cene Belgicka 2012, za ktorú dostal aj jednopretekový dištanc.

Podľa Boulliera Grosjean síce mal rýchlosť, ale chýbala mu konzistentnosť. “Ak chcete byť majstrom sveta, určite potrebujete mať toto všetko. Myslím si, že Romain mal na to, aby vyhrával preteky. V každej sérii, v ktorej predtým pretekal, vyhral tituly. V F1 je to ale o trochu komplikovanejšie, pretože musíte ustáť ten tlak, zostaviť si okolo seba ľudí, byť v správnom tíme so správnym motorom, a to v správny čas.”

Icemanovi sa v tých rokoch vyhrať podarilo, tak azda mal správny balík aj Grosjean… “Ak sa pozriete na roky 2012 a 2013, tak Kimi bol výnimočný v tom, že dokázal tím prinútiť k tomu, aby preňho pracoval a vydal zo seba viac. Mal viac pódií a dve víťazstvá. Ale Romain bol v tom čase mladý, myslím si, že to je ďalšia vec, ktorú treba vziať do úvahy.”

“Kimiho zručnosti v pretekoch sú neuveriteľné. Má talent, aby v pretekoch držal všetko pod kontrolou. Myslím si, že aj Romain potrebuje viac takejto kontroly. Rýchlosť má, no vtedy to možno nevedel ukázať, možno bolo preňho príliš skoro. No a potom zamieril do tímu, v ktorom nemal nárok na pódiá. Aj s Haasom mal ale niekoľko úžasných pretekov a získal s ním veľa bodov,” doplnil.