logo F1online.sk

Boullier bráni Alonsa: On nerozvracia tímy

Fernando Alonso
© Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala5. 8. 2022

Jednou z najkontroverznejších postavičiek na prestupovej scéne je tradične Fernando Alonso, ktorého padok už niekoľko rokov vníma ako profesionálneho rozvracača tímov. Mnohí majú preto obavy z prestupu do Aston Martinu, no jeho bývalý šéf Éric Boullier sa postavil na jeho stranu. Odkazuje, že povesť tímového buriča si nezaslúži.

Fernanda Alonsa čaká už siedmy prestup v kariére. Ako to už pri Španielovi chodí, viacerí bývalí jazdci či experti predpovedajú, že opäť zaúradujú alonsovské gény a aj v Aston Martine za sebou nakoniec zanechá spúšť. Minimálne v Alpine má už na to skvele pripravenú pôdu. Vedeniu sa určite nebude páčiť, ako sa “poza bučky” dohodol s Aston Martinom, nuž a ak bude mať náhodou prsty v Piastriho odmietnutí Alpinu a snahe prestúpiť do McLarenu, tak to bude už len čerešničkou na torte.

Všetko sa to však s Fernandom Alonsom začalo ťahať už v roku 2007, keď zvádzal súboje s Lewisom Hamiltonom. Na pätnáste výročie pamätnej Veľkej ceny Maďarska, na ktorú si istotne spomínate pre kvalifikáciu, v ktorej Fernando Alonso v boxoch zadržiaval Lewisa Hamiltona, sa Éric Boullier rozhodol postaviť na stranu talentovaného Astúrčana.

“Neviem, prečo sa tak rozšírila táto jeho údajná reputácia rozvracača,” uviedol pre magazín GP Racing Éric Boullier. “On nikdy nebol ničiteľom tímov. Má skutočného tímového ducha, no nie vždy vychádza aj s jazdcom na druhej strane garáže.”

Podľa Boulliera Fernando Alonso kategorizuje svojich tímových kolegoch do dvoch úrovní. Buď sú jeho spojencami, čo znamená, že pracujú preňho, alebo sú verejnými nepriateľmi číslo jeden.

“On veľmi dobre pracuje v prostredí, keď je on tímovou jednotkou a dvojka mu dokáže pomáhať, keď môžu spolupracovať,” vysvetľuje 48-ročný Francúz. “Keď jazdil po boku Jensona Buttona, boli dosť rozumní na to, aby sa rešpektovali. Pri Stoffelovi (Vandoornovi, pozn. red.) mu zas prišla vhod jeho spätná väzba, ktorú vedel využiť, a preto mali dobrý vzťah. Avšak, ak druhého jazdca nemôže využiť vo svoj prospech, tak sa tá osoba stane jeho nepriateľom.”

“Ale,” pokračuje Boullier, “ja som v ňom videl najlepšieho budovateľa tímov všetkých čias. On je skvelý a súťaživý človek, koncentruje sa na seba, ale všetkých okolo chce zapojiť do svojich snáh vyhrať.”

Bývalý šéf Renaultu, resp. Lotusu a pretekový riaditeľ McLarenu vyzdvihuje Fernanda Alonsa najmä pre jeho vytrvalosť a pracovnú etiku. Španiel skrátka žije a dýcha motoršportom a každý deň využije na to, aby sa zlepšoval.

“Fernando vníma každý detail. Skryje sa vo svojom motorhome a vy si myslíte, že si šiel oddýchnuť, no on väčšinu času pracuje. Študuje opotrebovanie pneumatík na súperových autách z piatkových tréningov a tiež v nedeľu, dobre vie, s kým môže bojovať a koho si treba držať od tela,” opisuje Alonsov pracovný svet Boullier. “V pretekoch nasaje ešte viac detailov, dokonca aj z veľkoplošných obrazoviek. Všetky informácie využíva vo svoj prospech, je to neskutočný stratég.”

“On je jedným z tých jazdcov, ktorí chápu všetky technické aspekty monopostu. Nie je inžinierom, ale rozumie, ako fungujú jednotlivé systémy v aute a tímu radí, ako ich vylepšovať bez toho, aby sa ich pokúšal prerobiť sám. Spôsobí to drobné, ale významné rozdiely,” doplnil.

Súvisiace články