logo F1online.sk

Brown: Newey nemusí byť posledný, ľudia z Red Bullu nám posielajú životopisy

Zak Brown na boxovom múriku McLarenu
© LAT Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl4. 5. 2024

Kde sa viacerí bijú, ďalší v poradí víťazí? Nie, Zak Brown a McLaren naozaj nie sú vážnymi záujemcami o služby Adriana Neweyho, ktorý v tomto tíme mimochodom v minulosti pôsobil. Môžu však profitovať zo situácie v Red Bulle. Vo Wokingu už údajne prijímajú životopisy od špičkových ľudí z Milton Keynes.

Adrian Newey bol strojcom majstrovských monopostov McLarenu zo sezón 1998 i 1999. Nebyť problémov so spoľahlivosťou, najmä na strane pohonnej jednotky Mercedes, mohlo byť titulov so slávnou britskou značkou aj viac. Spomeňme si na sezóny 2000, 2003 či 2005.

Aj keď je geniálny konštruktér voľný, návrat do Wokingu je prakticky vylúčený. „Som veľmi spokojný s tým, čo robia muži a ženy v McLarene. Od druhej polovice uplynulého roka títo ľudia ukázali, že vedia, ako zrýchliť auto. Plne im dôverujem. Sme na ceste k návratu na čelo a máme na to ľudí, talent, vybavenie i pilotov. Pokračujeme v nastolenom kurze,“ skonštatoval Zak Brown, výkonný riaditeľ tímu.

McLaren síce Neweyho nezíska, môže však z celej situácie profitovať. Či už reálne na trati, alebo v psychologických mediálnych hrách so snahou oslabiť dominantný Red Bull. Zak Brown tieto hry ako skúsený biznismen vie hrať, a začal už v Miami.

„Myslím si, že to, čo sa tam (v Red Bulle, pozn. red) deje, je destabilizačné. Toto je prvý kúsok domina, ktorý spadol. A aj podľa životopisov, ktoré začali visieť vo vzduchu, odhadujem, že nie je posledný,“ pokračoval Američan.

Muž číslo jeden v McLarene si nezabudol ´rypnúť´ do konkurencie, keď skúmal dôvody odchodu mozgu, ktorý stál za všetkými doterajšími majstrovskými titulmi červených býkov. Medzi riadkami narážal na mocenské boje v Red Bulle i na medializovanú aféru Christiana Hornera.

„Pred polrokom by som bol z Neweyho odchodu prekvapený. Avšak keďže Adriana poznám dosť dobre, a je to človek s vysokou osobnou integritou, nie som teraz až taký zaskočený. Zvlášť pri pohľade na všetko, čo sa udialo od začiatku roka.“

Vo Wokingu už dávnejšie získali Roba Marshalla, jedného z dôležitých mužov Red Bullu. Práve toto je ďalšia oblasť, v ktorej môže konkurencia ťažiť. V doteraz dominantnom tíme môže začať panovať neistota z budúcnosti i z roku 2026, keďže kuloárne reči hovoria, že vývoj vlastnej pohonnej jednotky s pečiatkou Fordu nejde tak dobre ako sa očakávalo.

Na mailové adresy v McLarene pristáli životopisy od ľudí, pracujúcich v Red Bullu. „Evidujeme nárast počtu životopisov, ktoré k nám od nich prichádzajú. Adrian je predsa najúspešnejší konštruktér všetkých čias a do tímu prináša technickú kvalitu. Ľudia s ním chcú pracovať. Teraz im bude chýbať jeho výsostne technický pohľad na vec, jeho líderstvo i nadšenie, ktoré sa prenáša na ostatných,“ uzavrel Brown.