logo F1online.sk

Mercedes a Williams odmietajú nasadenie Antonelliho. Niekto však požiadal o výnimku

Andrea Kimi Antonelli
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 5. 2024

Záhada jednej superlicencie. Už po Veľkej cene Číny avizoval renomovaný novinár Joe Saward, že Mercedes žiada na pôde FIA o výnimku pre taliansky talent Andreu Kimiho Antonelliho, ktorý to už vo veku sedemnásť rokov dotiahol do Formuly 2. V padoku v Miami sa okolo neho rozprúdila živá diskusia, ktorú priživil aj samotný hovorca FIA. Mercedes a Williams však odmietajú akékoľvek jazdecké rošády.

Na Sawarda nadviazal v piatok Will Buxton, ktorý potvrdil, že Antonelli by mohol debutovať vo Formule 1 už v tejto sezóne. Jeho problémom je však superlicencia. Okrem toľkokrát omieľaných štyridsiatich bodov totiž potrebujete dovŕšiť osemnásť rokov. Antonelli však oslávi plnoletosť „až“ v auguste.

„Pokiaľ viem, tak Mercedes už požiadal o výnimku na pôde FIA. Antonelli by o pár týždňov mohol debutovať vo Williamse miesto Sargeanta. Zdroje sa zdajú byť dosť spoľahlivé,“ uviedol reportér F1 TV Will Buxton. A zdroje veru spoľahlivé boli. Tieto správy totiž potvrdil aj hovorca Medzinárodnej automobilovej federácie. Záležitosť sa začala komplikovať, až keď Mercedes a Williams svorne odmietli, že by s tým mali čokoľvek spoločné.

„Dostali sme žiadosť, ktorou sa v súčasnosti zaoberáme. Je však potrebné dodržať určitý proces. Súhlas musí udeliť a hlasovať musí niekoľko ľudí a komisií podobne, ako keby išlo o zmenu pravidiel,“ uviedol hovorca FIA.

To znie pomerne jednoznačne. Ale potom Mercedes a Williams svorne odmietli, že by s tým mali čokoľvek spoločné. Po Miami, ktoré je domácim podujatím Logana Sargeanta – narodil sa len pár kilometrov od okruhu –, totiž nasleduje Imola, ktorá je od rodiska Antonelliho vzdialená asi len štyridsať kilometrov. Je teda možné, že Mercedes a Williams všetko odmietajú len preto, aby si zachovali tvár a nevyhodili Sargeanta na jeho domácich pretekoch?

„Neviem nič o jeho testoch s Mercedesom. Ako každý tím, aj my skúmame, aká je najlepšia jazdecká zostava pre budúcu sezónu. Okrem toho máme náš vlastný jazdecký program,“ povedal šéf Williamsu James Vowles.

„Nedokážem posúdiť, na akej úrovni je Kimi. Pokiaľ však ide o jeho príchod už v tomto roku, ja vždy hovorím, že F1 je meritokracia. Logan si musí zaslúžiť svoje miesto. Má pred sebou niekoľko ťažkých terčov a musí sa dostať oveľa bližšie k Alexovi. Na radare však nemáme žiadneho jazdca, ktorý by ho mal nahradiť,“ odmietol Vowles špekulácie.

Ten vzápätí pripomenul, že Williamsu vôbec nevyšiel začiatok sezóny. Pred jej štartom pritom bol považovaný za jedného z potenciálnych čiernych koní. Vlani urobil tím veľký pokrok a aj v tejto sezóne sa môže spoľahnúť na skvelého Alexa Albona za volantom. „V súčasnosti máme oveľa väčšie problémy než jazdeckú otázku,“ vyhlásil Vowles.

„Alex podáva výkony hodné šampióna a napriek tomu je bez bodu. Musíme vylepšiť naše auto, presne to je pre nás momentálne prvoradé. Mnohé tímy sa v súčasnosti zaoberajú jazdeckou otázkou na roky 2025 a 2026, ale na to je ešte priskoro. A pokiaľ ide o Kimiho, musíme si pamätať, že ešte pred dvadsiatimi mesiacmi bol vo Formule 4. Do Formuly 1 je to naozaj obrovský skok za taký krátky čas,“ pripomenul boss Williamsu.

Špekulácie odmietol aj Mercedes

Ak teda o výnimku pre Antonelliho nepožiadal Williams, mohol to byť Mercedes? Je jasné, že ak sa taliansky mladík dočká debutu v tejto sezóne, bude to vo farbách stajne z Grove. Toto Wolff však rezolútne poprel, že by v dohľadnej budúcnosti došlo k nejakej jazdeckej rošáde.

„My sme nepožiadali o výnimku a hneď od začiatku sme dali jasne na známosť, že sme na nič netlačili,“ vyhlásil Rakúšan. „Netuším, odkiaľ sa vzalo presvedčenie, že Mercedes sa niečo také snaží presadiť. Kimi sa musí sústrediť na svoju sezónu vo Formule 2 a on to vie. Všetko ostatné sú len špekulácie, ktoré sú fakticky nesprávne.“

Wolff pritom zopakoval argument ľudí, podľa ktorých by nebolo múdre, keby Mercedes priviedol do F1 len sedemnásťročného chlapca. Existuje veľké riziko, že nepripravený mladík sa v najvyššej motoristickej triede spáli. „Len pred pätnástimi mesiacmi sedel Kimi v monoposte F4,“ pripomenul boss Mercedesu.

„Veľmi veríme Kimimu a jeho schopnostiam, ale je tu určitá trajektória, ktorú musíme nasledovať, nie skákať zo série do série spôsobom, ktorý pre neho určite nie je prospešný,“ pokračoval Wolff, ktorý následne dal jasne na známosť, že Antonelliho určite neuvidíme v kokpite na ďalšej veľkej cene.

„Šampión sa nenechá ničím rozptýliť, ale minimálne mňa rozptyľuje, keď sa ma každý pýta, či Kimiho uvidíme v Imole. To sa nestane. Mercedes to nechce. Tieto fámy si žijú vlastným životom. Bude pokračovať vo Formule 2 a náš tím má veľa iných problémov, ktoré musí riešiť,“ vyhlásil rezolútne Wolff.