logo F1online.sk

Hamilton by strašne chcel pracovať s Neweym: Zo všetkých ľudí je prvý na mojom zozname

Lewis Hamilton
© Jiří Křenek/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 5. 2024

Jedna z mála otázok o Ferrari, ktorá Lewisovi Hamiltonovi nevadila. Sedemnásobný šampión je stále pilotom Mercedesu a stále je viazaný obrovským počtom povinností, ktoré mu vyplývajú zo zmluvy. Ani on sa však neubránil nadšeniu z pomyslenia, že by sa k nemu vo Ferrari mohol pripojiť Adrian Newey.

Obaja predstavujú to najlepšie, čo Formula 1 videla v posledných dvoch dekádach. Newey ani Hamilton nikdy neskrývali, že by spolu radi spolupracovali, ale vo svete športu vám niektoré veci skrátka nie sú súdené. Lewis raz povedal, že mu možno nie je súdené jazdiť za Ferrari, ale presne to sa už o pár mesiacov stane; Newey zas vyhlásil, že práca v Taliansku by bola príjemná, keby mal tak o dvadsať rokov menej.

Hamilton však do Ferrari príde a v týchto dňoch sa rozhoduje, či sa k nemu pripojí aj Newey, aby si aj on pred smrťou mohol povedať, že pracoval pre červený tím, pretože slovami Sebastiana Vettela je každý fanúšikom Ferrari. Platí to aj o Lewisovi Hamiltonovi, ktorý v Miami dostal otázku, ako veľmi chce Adriana po svojom boku vo Ferrari.

„Veľmi,“ odpovedal stručne a s potmehúdskym úsmevom sedemnásobný majster sveta. Skrývalo sa za tým úsmevom niečo viac? Vie Lewis Hamilton niečo viac? Fanúšikovská obec sa momentálne nachádza v stave takej davovej psychózy, že už aj úsmevy naberajú mýtický rozmer.

„Adrian má skvelý životopis a výsledky. V priebehu svojej kariéry odvádza skrátka neuveriteľnú prácu. Dokáže zapadnúť do tímu a podeliť sa s ním o vedomosti. Myslím si, že by bol fantastickou posilou,“ vyhlásil Hamilton, z ktorého priam sršala túžba po spojení s Neweym.

„Myslím si, že Ferrari má už teraz skvelý tím, robí obrovské pokroky a napreduje. Ich auto je v tomto roku rýchlejšie. Pre mňa by bola česť pracovať s Adrianom,“ dodal Hamilton.

„Keby som mal zostaviť zoznam ľudí, s ktorými by som chcel pracovať, Adrian by bol na čele toho zoznamu. Ale neviem, skrátka uvidíme. Všetko sú to rozhovory za zatvorenými dverami,“ vyhlásil Hamilton.

Je to neuveriteľné pomyslenie, že dvaja muži, ktorí v posledných rokoch pozbierali vo Formule 1 obrovské úspechy, si ich v podstate spravodlivo podelili. Buď sa tešil z titulu Hamilton, alebo Newey. Raz sa tesne minuli. Lewis sa stal pilotom McLarenu v roku 2007, Newey tento tím opustil na konci sezóny 2005.

„Keď som prišiel do McLarenu, tuším, že ich auto bolo evolúciou jeho auta. Dostal som sa tam krátko po jeho odchode, takže auto sa vyvinulo z Adrianovho konceptu. Cítil som sa poctený, že som mal možnosť sa dotknúť niečoho, na čom pracoval,“ chrlí Hamilton chválu na adresu geniálneho konštruktéra.

„Bolo obrovskou výzvou pretekať proti tímu, ktorého bol takou dôležitou súčasťou. Nesmieme však zabúdať, že za oponou pracuje obrovské množstvo ľudí. Nie je to jeden človek, je to celý tím ľudí, ktorí robia svoju prácu. Viete si predstaviť všetky tie úžasné skúsenosti, ktoré im prináša, ale títo ľudia budú aj naďalej odvádzať úžasnú prácu. Nemyslím si, že Red Bull nebude v budúcnosti prichádzať s úžasnými autami. Každý tím by však bol šťastný, keby mohol pracovať s Adrianom,“ dodal Lewis.