logo F1online.sk

Môžeš odísť skôr, ak nepovieš, čo si o nás myslíš

Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 5. 2024

Prečo môže odísť bez toho, aby absolvoval povinnú dovolenku? Po včerajšom tlačovom stanovisku Red Bullu máta táto otázka celú fanúšikovskú obec. Newey predsa mal kontrakt do konca sezóny 2025, po ktorej mala nasledovať ročná povinná dovolenka. Vedeli to aj médiá, ktoré sprvu predpokladali, že Newey sa pripojí ku konkurencii až 1. januára 2027. Mýlili sa a my sa môžeme len dohadovať, prečo Christian Horner nakoniec takto ustúpil.

Odpovedať na túto otázku sa pokúsil reportér nemeckého portálu Motorsport-Total.com Christian Nimmervoll, ktorý sa radil medzi popredné zdroje už v čase vypuknutia kauzy okolo šéfa Red Bullu Christiana Hornera. Keď tím 1. mája, presne tridsať rokov po smrti Ayrtona Sennu, ktorého Newey zbožňoval ako celý vtedajší Williams, oznámil rozchod s hviezdnym dizajnérom, ľudí viac zaujímalo, čo sa môžu dočítať medzi riadkami.

Stredobodom pozornosti je pri týchto udalostiach aj naďalej kauza okolo Christiana Hornera, ktorého musíme stále považovať za nevinného. Podľa NimmervollaMotorsport-Total.com však boli vzťahy narušené už pred vypuknutím tejto kauzy. „Podľa niektorých ľudí oboznámených s vnútornou situáciou v Red Bulle sa Horner zmenil po smrti Dietricha Mateschitza,“ píše Nimmervoll.

Christianovi vraj zachutila moc. Mohol si užívať podporu thajského klanu Júvitjovcov, ktorých pozícia sa po smrti milovaného Didiho taktiež posilnila. Horner sa zjavne začal považovať za základný stavebný kameň úspechu Red Bullu, bez ktorého by tím neuspel, čo zrejme začalo liezť na nervy niektorým dôležitým ľuďom vrátane Neweyho, Helmuta Marka či Josa Verstappena.

„Musíte pochopiť, že aj keď je Adrian Newey génius, zároveň je to veľmi citlivá a zložitá osobnosť. Keď Horner na konci roka 2023 poskytol rozhovor, v ktorom naznačil, že Newey už nie je taký kľúčový pre úspech Red Bullu ako kedysi, urazil tým muža, pod ktorého technickým vedením sa Red Bull Racing prvýkrát stal úspešnou mašinériou, akú poznáme dnes,“ uviedol Nimmervoll.

Predmetný rozhovor vyšiel 30. decembra na portáli Motorsport.com a 5. januára sa pod príspevkom na Twitteri objavil komentár Adrianovej manželky Amandy s textom: „To je riadna blbosť.“ Mimochodom, tento komentár tam stále môžete nájsť.

Motorsport-Total.com predpokladá, že keby Horner vo februári odstúpil, Newey by dnes bol stále zamestnancom Red Bullu. Boss stajne však vybudoval zákopy a pustil sa do boja. Uspel, ale iba zatiaľ. Už prišiel o Neweyho a momentálne čelí hrozbe, že príde aj o Maxa Verstappena.

Ešte pred pár mesiacmi Newey hovoril, že na prestup do Ferrari je pristarý a Red Bull označil za svoju „rodinu“. „Odrazu úplne zmenil názor,“ uviedol Nimmervoll.

Môžeš odísť skôr, ale nič nehovor

Tlačové stanovisko Red Bullu pôsobí pokojne a vyrovnane. Všetci si navzájom ďakujú a želajú si všetko dobré. Krátka a sofistikovaná rozlúčka s mužom, bez ktorého pomoci by tím kráčal k úspechu omnoho ťažšie. Ako je však možné, že Newey už po necelom roku môže nastúpiť do nového zamestnania?

Dnes umiestňujú tímy do zmlúv svojich kľúčových zamestnancov priam drakonické povinné dovolenky. Keď nedávno ulovilo Ferrari z Mercedesu Loica Serru, hovorilo sa, že si naňho musí počkať osemnásť mesiacov. Newey však podľa niektorých zdrojov môže nastúpiť v novej práci už 1. marca 2025, teda po desiatich mesiacoch.

Médiá avizovali, že tím Neweyho právnikov sa pokúšal o čo najskoršie uvoľnenie Adriana spod povinností v Red Bulle. Podarilo sa. Motorsport-Total.com odkazuje na Eddieho Jordana, ktorý Neweymu pomohol dosiahnuť kompromis.

„Newey súhlasil, že nepovie, čo si myslí o Hornerovej kauze a o všetkom, čo sa deje vo vnútri tímu. Na oplátku môže odísť o takmer rok skôr, ako by mu to umožňovala zmluva,“ uviedol Motorsport-Total.com.

Môžeme sa len dohadovať, čo bude nasledovať. Podarí sa Christianovi Hornerovi stabilizovať situáciu alebo sa musí zmieriť s odchodmi ďalších ľudí? Napovie možno už nadchádzajúca Veľká cena Miami.