logo F1online.sk

McLaren chystá na Miami prvý upgrade, do roka chce dohnať Red Bull

Lando Norris v boxoch
© LAT Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl25. 4. 2024

Minulý rok mal McLaren po piatich podujatiach na konte 14 bodov, dnes ich má v rovnakej fáze sezóny 96. Britský tím sa však so súčasným stavom vecí neplánuje uspokojiť. Už do Miami chystá prvý výrazný upgrade.

Súčasný monopost MCL38 v úplnom úvode sezóny v Bahrajne či Saudskej Arábii práve neohuroval, v Austrálii a najmä v Číne však prišli oveľa lepšie výkony. McLaren sa počas týchto dvoch víkendov dokázal priblížiť k Ferrari, ktoré v Šanghaji dokonca zdolal.

Pre Miami, kde nás čaká ďalší šprintový víkend, je pripravený prvý veľký upgrade. „V Miami uvedieme na naše auto prvú sériu vylepšení,“ potvrdil šéf tímu Andrea Stella.

Na tejto trati sa doteraz McLarenu vôbec nedarilo. Pri premiére v roku 2022 tam Lando Norris v pretekoch skončil po kolízii s Pierrom Gaslym, a Daniel Ricciardo skončil mimo bodov. Minulý rok obaja piloti vypadli v Q1 a v pretekoch sa pohybovali na dne poľa.

Očakávané vysoké teploty v Miami, ktoré ´papájovým´ dlhodobejšie úplne nesedia, poriadne preveria balíček vylepšení. „Súčasťou upgradu sú naše pokusy zlepšiť degradáciu pneumatík, aby sme aj v tejto oblasti urobili krok vpred. Avšak vzhľadom na to množstvo vylepšení, ktoré potrebujeme, aby sme sa dostali bližšie k našim súperom, budeme podľa mňa potrebovať viac než jeden takýto balíček, ak chceme zlepšiť správanie pneumatík,“ pokračoval Andrea Stella.

Práve v oblasti manažmentu pneumatík sa výrazne zlepšilo Ferrari. Vo Wokingu si teda uvedomujú, že aj oni potrebujú zapracovať práve v tejto oblasti. „Ide o neustály vývoj. Nikdy nemôžete vopred predpokladať, že to bude dobré, keď sa snažíte udržať pneumatiky v správnom prevádzkovom okne. A práve z tohto pohľadu bude Miami zaujímavé. Ak tam budeme mať vysoké teploty ako naposledy, bude trať náročná na zadnú nápravu s množstvom trakcie v pomalých zákrutách s následnou akceleráciou,“ pokračoval taliansky inžinier.

V McLarene sú realisti z pohľadu, či môžu v tejto sezóne zopakovať záver uplynulého ročníka, keď v Katare či Brazílii boli blízko k tomu, aby reálne vyzvali Maxa Verstappena. „My sme získali veľa v čase, keď Red Bull už nevyvíjal. Preto sa mohlo v úvode tejto sezóny zdať, že sme trochu stratili. Musíme sa na to však pozerať dlhodobo, a z práve z pohľadu na dlhšie obdobie sme na veľmi silnej vývojovej línii. Ak si ju udržíme počas najbližších 12 mesiacov, tak môžeme dosiahnuť aj na Red Bull,“ vyhlásil Andrea Stella.

Všetok progres je síce fajn, no naďalej platí, že McLaren získal od Brazílie 2012 len jediné víťazstvo, a to double v Taliansku 2021. Najmä Landovi Norrisovi tento primát pri množstve pódií už doslova chýba.

„Musím byť spokojný s prácou, ktorú odvádzam, a ak to tak bude, jeden deň to príde. Nie som prehnane sebavedomý, ak to poviem. Myslím si, že tento rok môžeme vyhrať. Bude to ťažké, je pred nami veľa práce, no my fakt tvrdo makáme,“ povedal Lando Norris.