logo F1online.sk

Pretekové tempo McLarenu prekvapilo aj Stellu: Pomohlo chladné počasie

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 4. 2024

Aj keď Lando Norris vybojoval v daždi pole position pre sobotný šprint, jeho monopost neukazoval v Číne nejaké závratné tempo. V sobotnej kvalifikácii bol o máličko rýchlejší Fernando Alonso a v šprinte sa Lando po nevydarenom štarte nedokázal prebiť dopredu. Nedeľné preteky však napísali celkom odlišný príbeh a aj boss stajne Andrea Stella sa po druhom mieste tváril dosť prekvapene.

Taliansky inžinier pred štartom víkendu upozorňoval, že jeho tím nebude v Šanghaji v najlepšej forme. Opak bol pravdou. McLaren a Lando Norris dokonalo zaskočili všetkých, aj keď to zrejme sami nečakali. Druhé miesto a jednoznačné víťazstvo v minisúboji s Ferrari si žiada podrobnejšie vysvetlenie.

„Pravdupovediac, v šprinte nič nenasvedčovalo tomu, že by naše tempo mohlo stačiť na Ferrari. Výsledok vyzeral viac-menej podľa našich očakávaní pred štartom víkendu,“ povedal Andrea Stella po skončení pretekov. „Zvlášť naše pretekové tempo je pre nás trochu prekvapením.“

„Vieme, že na mäkkých pneumatikách sme rýchli a dokážeme zajazdiť jedno rýchle kolo, ale s každým ďalším kolom zvykneme strácať výkonnosť. Podľa mňa však podmienky na trati a chladné počasie nejakým spôsobom pomohli udržať zadné pneumatiky pod kontrolou. Vďaka tomu sme mohli využiť prednosti auta podobne ako v kvalifikácii,“ skonštatoval Stella.

„Dôležité bolo, že nedochádzalo k prehrievaniu na zadnej náprave. Keď sa pozrieme na šprint, myslím si, že sme trochu trpeli prehrievaním, kým Ferrari sa zdalo byť v o niečo komfortnejšej pozícii,“ dodal Stella.

Bohužiaľ, z týchto skutočností mohol ťažiť len jeden z pilotov McLarenu. Aj keď Oscar Piastri nevyzeral byť v nedeľných pretekoch zvlášť rýchly, kolízia s Danielom Ricciardom, do ktorého vrazil Lance Stroll, urobila podľa Stellu definitívnu bodku za nádejami austrálskeho mladíka.

„Veľa tam stratil. Oscar utrpel poškodenie difúzora a prišiel o značné množstvo prítlaku na zadnej náprave, čo znamenalo stratu okolo štyroch desatín sekundy na kolo. Keď som videl čísla, nemyslel som si, že si dokážeme udržať pozíciu, ale Oscar to zvládol,“ povedal Stella.

„Jeho výsledok je menej výrazný ako Landov, ale myslím si, že odviedol dobrú prácu v snahe pochopiť, ako pracovať s autom, ktoré stratilo toľko prítlaku. Trpel veľkou pretáčavosťou. Vykonal však niekoľko zmien a udržal Lewisa za sebou, takže aj on dosiahol skvelý výsledok,“ dodal Stella.