logo F1online.sk

Verstappen má veľkú pohodu: S takým náskokom sa nemôžeme sťažovať

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala20. 4. 2024

Sobotňajší debriefing Maxa Verstappena bude veľmi krátky. So svojím tímom na ňom ani nebude mať čo rozoberať vzhľadom na to, aký bol v sobotu so všetkým spokojný. Život pilota Red Bullu je skrátka krásny.

Max Verstappen si v sobotu zajazdil dosýta. Najskôr si trochu zapredbiehal a v šprinte vybojoval víťazstvo, potom sa prepol do kvalifikačného režimu a deklasoval všetkých súperov. Večer tak namiesto porady s inžiniermi môže oslavovať 100. pole position v histórii stajne.

“Kvalifikácia bola veľmi fajn, auto bolo dobre vyvážené. Jazda v ňom ma bavila od prvej až po tretiu časť. Len som ladil drobné detaily a snažil som sa všetko vyriešiť. Bola to veľká zábava,” usmieval sa Max Verstappen, ktorý v rozhovore pre F1 TV aj so štipkou vtipu vysvetlil, ako vníma sobotňajší výsledok. “S takým náskokom pred autami vzadu sa určite nemôžeme sťažovať.”

Azda jediná vec, ktorá mohla holandského rýchlika trochu hnevať, je šprintový víkend. Obhajca titulu je jeho odvekým kritikom, no vraj tento rok sa Formule 1 podarilo šprinty posunúť o krok vpred. “Myslím si, že je to lepšie ako predtým. Aj to, že po šprinte môžete spraviť na aute ďalšie zmeny.”

“Čudná mi prišla len jedna vec, keď sa po pretekoch musíte vrátiť späť ku kvalifikácii. Neviem, možno by sme mali najskôr odjazdiť kvalifikáciu a potom preteky. Neviem… To sú možno len také drobnosti na doladenie, no určite je to lepšie než predtým,” nechal sa počuť po sobotňajšom programe.

V ňom sme už videli, že Verstappen mal z hľadiska pretekového tempa jasne navrch. Môže nás v nedeľu niečo prekvapiť, ak nezaprší? “S balansom auta som spokojný, šprintové preteky prebehli veľmi dobre. Ľudia sa počas noci na všetko určite pozrú a niečo aj nájdu, no myslím si, že auto má dobrú rýchlosť.”

Potrápiť by ho mohol Sergio Pérez. Mexičan bude štartovať z druhej priečky, keďže v kvalifikácii zaostal za pole position o viac než tri desatiny. Dnes však jeho prioritou nebolo kvalifikačné víťazstvo. Svoje ambície musel korigovať po Q1.

“Vzhľadom na to, akú som mal nanič kvalifikáciu… V Q1 som takmer vypadol,” zvesil plecia Sergio Pérez. “Rozdiely sú veľmi malé. V Q1 som nemal to perfektné kolo a odjazdil som ho s veľmi teplými gumami. Cez kvalifikáciu som nevedel chytiť rytmus. Na aute sme spravili veľa zmien, aby sme na to zareagovali. Žiaľ, nestačilo to.”

Chystá sa roztočiť to aspoň v nedeľu? Môžeme očakávať útok na víťazstvo? “Určite. Dnes ráno sme mali veľmi dobrú rýchlosť. S degradáciou sme na tom boli fajn, takže v nedeľu by sme mali byť silní.”