logo F1online.sk

Verstappenovi sa nepodarilo „zapnúť“ pneumatiky: Jazda ako na ľade

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 4. 2024

Dominanciu Red Bullu narušil šanghajský dážď, ktorý nám pred sobotným šprintom príjemne zamiešal s poradím. Jazdcov a tímy máme pekne prehádzané. Problémy v daždivých podmienkach a na málo priľnavom asfalte neobišli ani pilotov Red Bullu. Max Verstappen odštartuje zo štvrtého miesta, Sergio Pérez zo šiesteho, čo so sebou prináša dodatočnú komplikáciu, keďže ich štartovacie boxy sa nachádzajú na menej priľnavej strane roštu.

Red Bull nedokázal zahriať svoje pneumatiky. Práve táto skutočnosť bola rozhodujúca v daždivých podmienkach a na trochu zvláštnom čínskom asfalte. Výsledok tímu nevyzerá najlepšie, ale podľa slov lídra šampionátu je zaslúžený.

„Neuveriteľne to kĺzalo,“ povedal po skončení šprintovej kvalifikácie Max Verstappen. „Strašne som sa trápil v snahe zahriať pneumatiky. Preto bolo veľmi náročné udržať auto na trati. V skutočnosti sa mi za celú SQ3 nepodarilo zapnúť pneumatiky, takže to bolo ako jazdiť na ľade.“

„Myslím si preto, že je to pre nás zaslúžený výsledok. Na vode mi to naozaj nefungovalo. Na druhej strane si myslím, že na suchu vyzeráme celkom dobre a, samozrejme, v tomto smere som spokojný,“ dodal Max.

Red Bull sa musí sústrediť na druhú polovicu víkendu. Práve na sobotnej kvalifikácii a nedeľných pretekoch bude skutočne záležať. Ale či už je sucho, alebo mokro, jazdí sa šprint alebo nedeľné preteky, od Red Bullu a Maxa Verstappena očakávame postup vpred. „Nie je ideálne, keď musíte štartovať na vnútornej strane roštu, ktorá ponúka oveľa menej priľnavosti. Musíme sa pokúsiť o najlepší možný štart, potom nás čaká pomerne dlhý stint na jednej sade pneumatík, čo bude celkom zaujímavé,“ zhodnotil svoje šance pred šprintom trojnásobný majster sveta.

Pérez: Spočiatku to vyzeralo výborne

Jeho tímový kolega Sergio Pérez bojoval na začiatku SQ3 o pole position, ale nakoniec je z toho len nevýrazné šieste miesto. Spočiatku to vyzeralo, že Mexičan dokázal lepšie zahriať svoje pneumatiky, ale aj tentoraz sa musel skloniť nielen pred svojím tímovým kolegom, ale aj pred Norrisom, Hamiltonom, Alonsom a Sainzom.

„Spočiatku to vyzeralo výborne,“ povedal po skončení kvalifikácie Pérez. „Potom s premávkou a jazdcami v prípravných kolách sa mi nepodarilo zajazdiť dobrý záverečný pokus. Bohužiaľ, nedokázal som trafiť poslednú zákrutu. V tomto mieste to bolo neuveriteľne náročné a skončil som mimo trate.“

„Myslím si však, že celkovo sme na tom dobre. Od prvého kola sme mali sebadôveru a v aute som sa cítil dobre. Podľa mňa dokážeme byť za normálnych podmienok konkurencieschopní, čo je veľmi sľubné,“ dodal Pérez.

Súvisiace články