logo F1online.sk

Júki Cunoda: Rád ľudí vyvádzam z omylu

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala16. 4. 2024

Júki Cunoda má za sebou tri kompletné sezóny vo Formule 1, teda nastal najvyšší čas ukázať svoje kvality naplno. Zatiaľ sa mu to darí, čo ho nesmierne teší. Radosť mu prináša aj to, že dokázal umlčať niektorých skeptikov.

Bývalý šéf sesterského tímu Red Bullu Franz Tost zvykol hovoriť, že pilot potrebuje tri sezóny na to, aby si na Formulu 1 zvykol a začal podávať adekvátne výkony. Až po týchto troch ročníkoch sa obrúsia ostré hrany, ktorých mal Júki Cunoda niekoľko.

Dnes sedí v rovnakom monoposte ako Daniel Ricciardo a zatiaľ ho jednoznačne poráža. Reportéri Channel 4 sa ho preto spýtali, aký je to pocit umlčať ľudí, ktorí predpovedali, že Ricciardo ho strčí do vrecka.

“Ja mám rád, keď niektorých ľudí vyvediem z omylu,” odpovedal s úsmevom Júki Cunoda. “Vždy je to ten istý príbeh. Aj pri Nyckovi to bolo rovnaké. Ľudia hovorili, že z Nycka môže byť tímová jednotka. Zvykol som si na to, nie je to nič nové. Som však veľmi rád, že sa mi podarilo ľudí vyviesť z omylu.”

“Pokračujem v tom, čo robím. Aby som podával dobré výkony a bol dobrým jazdcom Formuly 1, musím v tom pokračovať, a presne to robia aj top piloti. Ja udržujem ľudí v prekvapení,” uviedol japonský pretekár.

Cunoda sa po víkende v Japonsku dočkal pochvaly aj od športového poradcu Red Bullu Helmuta Marka. Táto pochvala môže mať cenu zlata. Rodák z Grazu bude totiž spolurozhodovať o tom, či Sergio Pérez zostane v tíme, alebo kto ho nahradí.

“Za nami sú štyri preteky a Júki sa trikrát dostal do Q3. Je konzistentný a chyby sú už vecou minulosti. Zmizla aj jeho nekontrolovanosť vo vysielačke,” poukazuje na Cunodov rozkvet Helmut Marko. “Vskutku sa zlepšil, ale stále je len apríl a pred nami ešte veľa pretekov. Keď príde letná prestávka, budeme sa musieť pozrieť aj na jazdeckú otázku. Chceme to pozorne sledovať a prijať správne rozhodnutie. Do leta to istotne príde.”

Júki Cunoda musí zabrať, keďže už čoskoro sa Honda s Red Bullom definitívne rozlúči, a tak už nad ním nikto nebude držať ochrannú ruku. Generálny riaditeľ Racing Bulls Peter Bayer sa však domnieva, že čoskoro oňho budú mať záujem aj iné stajne.

“Počas posledných šiestich mesiacov drží vzostupný trend. Je neuveriteľne koncentrovaný a aj po fyzickej stránke spravil krok vpred. Z tínedžera sa stával dospelý muž,” dodáva Peter Bayer. “Bude zaujímavý aj pre iné tímy a Red Bull bude taktiež pozorne sledovať jeho pokroky.”