logo F1online.sk

Nepotrebujeme našich jazdcov presviedčať, tvrdí odhodlane Famin

Pierre Gasly a Esteban Ocon
© Twitter/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 4. 2024

Posledný tím sa obvykle rozhoduje ako posledný. Asi sa nedá očakávať, že Alpine bude, podobne ako Ferrari či Aston Martin, rozhodovať o svojom jazdeckom zložení v takto ranej fáze sezóny. Tímy, ktoré nepredstavujú pre jazdcov na trhu preferovanú voľbu, budú na rade až úplne na konci a pozbierajú „odrobinky“, aj keď sa boss francúzskej stajne Bruno Famin tvári, že pred jeho kanceláriou stoja rady záujemcov.

Na dvere Alpinu určite klopú záujemcovia, ale ide prevažne o nováčikov či málo skúsených pretekárov, ktorí sa snažia zahájiť kariéru vo Formule 1. Tých bude vždy dostatok, ale čo keby chcel Famin udržať Estebana Ocona s Pierrom Gaslym? S nimi to už nebude také jednoduché, najmä keď sú obaja bez zmluvy na rok 2025 a intenzívne sa špekuluje, že ich manažéri vytrvalo klopú na dvere Audi.

„Sme spokojní s našimi jazdcami a naši jazdci sú spokojní s nami,“ vyhlásil Bruno Famin v rozhovore pre F1.com. „Pravidelne s nimi hovoríme. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť. Momentálne je náš tím trochu dole, ale máme kvalitný projekt s dlhodobou víziou.“

„Našou prednosťou je projekt pre rok 2026 – sme továrenský tím a vyvíjame vlastnú pohonnú jednotku. Máme projekt, vďaka ktorému ich nemusíme presviedčať, aby zostali,“ povedal šéf Alpinu.

Zo slov bossa francúzskej stajne je však jasné, že by si rád ponechal oboch svojich pilotov. Keby sa to však nepodarilo, vďaka jazdeckej akadémii Alpinu nebude mať núdzu o alternatívy. „Rád by som našim jazdcom touto cestou poďakoval. Sme v náročnej situácii. Nemáme za sebou vytúžený začiatok sezóny, takže si cením ich konštruktívnosť, nielen pri práci s médiami, ale tiež interne. Snažíme sa nájsť riešenia a obaja nám v tom veľmi pomáhajú,“ povedal Famin.

„Sledujeme dianie na jazdeckom trhu, ale tiež máme akadémiu, v ktorej vyvíjame talenty do budúcnosti. Je tu náš rezervný jazdec Jack Doohan a tiež pilot F2 Victor Martins. Máme široké možnosti. Sme spokojní s Estebanom a Pierrom, ale sme tiež pripravení reagovať, keby sa niečo stalo. To je všetko,“ povedal bývalý šéf motorového oddelenia stajne.

Aj on však potvrdil naše slová, že Alpine neoznámi svoje jazdecké zloženie pre rok 2025 veľmi skoro. Gasly s Oconom budú čakať na rozhodnutie ďalších tímov a Alpine zrejme bude čakať na rozhodnutie Gaslyho a Ocona. „Neponáhľame sa. Máme ďalšie problémy, ktoré musíme vyriešiť; ďalšie veci, ktoré musíme zlepšiť. Sme pripravení, ale neponáhľame sa,“ doplnil Famin.