logo F1online.sk

Tím v žiadnom prípade nie je na predaj, vyhlásil Famin

Esteban Ocon a Pierre Gasly
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 4. 2024

Tomu sa hovorí rýchla reakcia. Alpine sa v novej sezóne nesmierne trápi. Je to až hanebné, ako skončil továrenský tím firmy v štátnom vlastníctve, ktorá je zároveň jedným zo symbolov Francúzska. Nebolo teda prekvapením, keď sa minulý týždeň objavili špekulácie o odpredaji stajne. Tie však veľmi rýchlo poprel boss Bruno Famin.

Aj šéf Alpinu sleduje médiá a aj on videl, že sa hovorí o predaji. Rozhodol sa preto veľmi rýchlo a už o niekoľko dní neskôr vyšiel na F1.com rozsiahly rozhovor na viaceré témy. Famin okrem iného poprel špekulácie, podľa ktorých bude pokračovať len motorový program Renaultu a v súčasnosti sa hľadá súkromník, ktorý by mal záujem odkúpiť pretekársky tím.

„Alpine je skutočný projekt,“ vyhlásil Famin. „Máme projekt, ktorého cieľom je zvýšiť globálne povedomie o značke Alpine prostredníctvom motoršportu a zvlášť prostredníctvom Formuly 1. Máme plnú podporu najvyššieho vedenia a tím v žiadnom prípade nie je na predaj. Aj naďalej na to budeme tlačiť pri dosahovaní našich cieľov.“

Famin prevzal vedenie stajne v priebehu minulej sezóny, keď sa stal dočasnou náhradou za Otmara Szafnauera. Málokoho prekvapilo, keď bol v tomto roku potvrdený ako „nový“ šéf. Za posledných dvanásť mesiacov však opustilo Alpine obrovské množstvo kľúčových ľudí, ktorých nový šéf dopĺňal tak, že povyšoval ich bývalých podriadených. Tím sa tak ocitol v začarovanom kruhu, čo sa veľmi rýchlo prejavilo na výsledkoch na trati.

„Nie je to zábavné obdobie,“ priznal Famin. „Po výkonnostnej stránke na tom nie sme tak, ako by sme chceli. Toto nie je projekt, ktorého cieľom je dostať nás na pätnáste alebo šestnáste miesto. Chceme byť vpredu, chceme zlepšovať výkonnosť monopostu a chceme čo najskôr bojovať o pódiá a víťazstvá.“

Keď sa pozriete na súčasný Alpine, hovoríte si, že tento tím je od „pódií a víťazstiev“ vzdialený tak päť až desať rokov. Nie je však prekvapením, že Francúzi myslia vo veľkom a majú veľké ambície. „Všetci na palube chápu, že to nie je jednoduchá výzva, ale veľmi náročná. Našim súperom patrí veľký rešpekt. Keď sa chceme dostať dopredu, musíme pozdvihnúť latku, musíme zvýšiť našu úroveň, musíme sa zlepšiť,“ povedal Famin.

„Pozrite sa na históriu nášho tímu – predtým známeho ako Renault –, keď náš projekt v 70. rokoch začínal, všetci sa nám smiali, ale my sme zostali silní. Chceme čerpať z týchto ťažkých chvíľ. Každý zažíva vzostupy a pády, ale my využijeme každú príležitosť na rýchle zlepšenie a určite vykonáme nevyhnutné zmeny v tíme, aby sme dosiahli naše ciele,“ vyhlásil Famin odhodlane.