logo F1online.sk

McLaren investoval do Sancheza veľké peniaze, nakoniec mu však nenašiel správne miesto

David Sanchez
© McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 4. 2024

Jeden zo symbolov pokroku a ambícií McLarenu. Keď sa britskému tímu vlani podarilo vďaka rozsiahlym vylepšeniam poskočiť o veľký kus dopredu, odohrávalo sa to v atmosfére otvárania nového veterného tunela, nákupu nových zariadení a tiež príchodu nových ľudí. Z Red Bullu prišiel do tímu Rob Marshall a z Ferrari David Sanchez. Obaja patrili k veľkým osobnostiam, ale druhý menovaný sa vo Wokingu zdržal len niekoľko týždňov.

Sanchez prišiel do McLarenu z Ferrari, kde pôsobil dlhé roky. Jeho odchod bol potvrdený v marci 2023 a nasledujúcich deväť mesiacov strávil na povinnej dovolenke, aby sa 1. januára nakoniec pripojil k práci vo Wokingu. Tu sa mal stať jedným z trojice technických riaditeľov a zodpovedať za koncept a výkonnosť monopostu. Ako sa však ukázalo, Sanchez bol „príliš dobrý“ aj na takúto dôležitú pozíciu.

„Myslím si, že to potrebujeme vysvetliť,“ povedal novinárom šéf McLarenu Andrea Stella. „Novinky o Davidovi sú len jedna časť. Tou druhou a najdôležitejšou je zmena technickej štruktúry, vďaka ktorej je McLaren v lepšej pozícii. V prvých troch mesiacoch roku 2024 sme našli lepšie zloženie. Je to pokračovanie cesty, ktorú sme začali už vlani, pričom sme si chceli udržať pozitíva.“

„Noví zamestnanci neprišli len na vedúce pozície. Máme veľa technických ľudí, ktorých interne nazývame dodatočné konské sily. To znamená, že v týchto troch mesiacoch prebehlo niekoľko rozhovorov. Bavili sme sa aj s Davidom a zhodli sme sa, že samotná štruktúra s troma technickými riaditeľmi je veľmi efektívna. Musíte však nájsť takú konfiguráciu, v ktorej môžete využiť prednosti jednotlivých hráčov,“ vysvetlil Stella.

Nakoniec sa teda rozhodlo, že Sanchez nezapadol ideálne do štruktúry McLarenu a lepšie by mu bolo na inej pozícii. V tíme nemohol uplatniť svoje schopnosti na tej najlepšej úrovni a preto sa obe strany dohodli na rozviazaní spolupráce. „S Davidom sme mali niekoľko rozhovorov a uznali sme, že jeho skúsenosti, odborné znalosti a kompetentnosť sú potenciálne ešte vyššie ako jeho úloha v McLarene. Tri mesiace vo Formule 1 sú ako jeden rok v inom odvetví, a to môže znamenať rozdiel pri práci na budúcoročnom aute alebo pri práci na aute pre rok 2026,“ vysvetlil Stella.

„Platí to aj pre Davida. Treba mu dať šancu na väčšiu rolu niekde inde. Tri mesiace môžu znamenať rozdiel, takže sme si mysleli, že je to správny čas. Dospeli sme k priateľskému záveru, že je to správna vec. Želám mu všetko dobré v ďalšom pôsobisku,“ dodal Stella.

McLaren sa tak vlani dohodol na niečom, čo sa za tých niekoľko mesiacov zmenilo. O Sanchezove služby bude na trhu určite záujem a my si len počkáme, kto ho nakoniec uloví. Woking nebol tou správnou destináciou a teraz je čas to znovu skúsiť v inom pôsobisku.

„V porovnaní s pôvodnými rozhovormi s Davidom došlo k určitým zmenám. Potrebovali sme zhodnotiť, či je táto nová zmluva vhodná. Je férové povedať, že sa zmenili niektoré podmienky. Niektoré tímy by radi získali technického riaditeľa jeho kalibru a už teraz je oňho veľmi veľký záujem,“ priznal Stella.