logo F1online.sk

Júki Cunoda ďakuje “supermanom” v boxoch: Bez nich by to nešlo

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala7. 4. 2024

Formula 1 je tímový šport. Júki Cunoda sa v tom utvrdil po domácich pretekoch v Japonsku. Svojich mechanikov označil za supermanov, bez ktorých by pre stajňu a krajinu nezískal cenný bod.

Júki Cunoda sa stal prvým japonským pretekárom od roku 2012, ktorý na vlastnej pôde v Suzuke dokázal bodovať. Podarilo sa mu to aj vďaka kurióznej zastávke v boxoch, pre ktorú sa v 22. kole pretekov rozhodlo päť jazdcov naraz.

Japonec vchádzal do boxov v skupinke áut na štvrtom mieste, ale vďaka mechanikom odchádzal ako prvý. Za sebou nechal Logana Sargeanta, Kevina Magnussena aj Valtteriho Bottasa. Posledným do partie bol Stroll, ktorý sa na trať vrátil za ním. “Dobrá práca, chlapci. Ďakujem vám,” ozval sa vo vysielačke.

Mechanikom sa odmenil ziskom cenného bodu. “Dokonca aj z desiateho miesta mám pocit, akoby som získal prvú priečku,” usmieval sa po pretekoch Júki Cunoda. “Je to veľká zásluha tímu, ktorému sa vydarila veľmi rýchla zastávka v boxoch a ja som sa mohol vrátiť na trať pred Astonom. Bez toho by som dnes body nezískal.”

“Takže veľká poklona patrí tímu a samozrejme tiež japonským fanúšikom, ktorí ma celý týždeň podporovali. V každom kole som od nich dostával toľko energie, že to bolo niečo výnimočné,” rozplýval sa rodák zo Sagamihary, z ktorej je to do Suzuky približne 350 kilometrov.

Nedeľa sa pritom pre Cunodu nezačala dobre. Na prvom štarte prišiel o pozície, no pre Racing Bulls bola nehoda Daniela Ricciarda šťastím v nešťastí. Ďalší reštart už totiž Cunoda zvládol ukážkovo.

“Na štarte sme sa trápili. Mali sme mediumky a Haas so Sauberom za nami mali softy, takže mäkká zmes mala zrejme výhodu,” opisoval prvé sekundy pretekov. “Stratil som dve pozície a bol som sklamaný, no na reštarte sa mi tie dve priečky podarilo získať, keď som softy obul ja. Myslím si teda, že sme si tam vodili veľmi dobre.”

“Potom sme mali fajn tempo a cítil som sa komfortne. Po prvej zastávke som prišiel o pár pozícií, ale aj následne sme mali dobrú rýchlosť. Tím nakoniec odviedol prácu hodnú superhrdinov. Mal som pocit, akoby mi menili pneumatiky supermani,” vychválil svojich mechanikov Cunoda. “Bolo to šialené. Som veľmi šťastný.”

Cunodovi však supermani v boxoch nemohli pomôcť na trati, kde musel občas aj vystrčiť lakte. Na rovinkách nemal veľkú výhodu, a tak sa rozhodol predbiehať na pomerne netradičných miestach.

Jeden krásny predbiehací manéver na Pierrea Gaslyho predviedol v esíčkach prvého sektora. “Pripomenulo mi to Kamuja [Kobajašiho], keď predbiehal na vonkajšku jedenástej zákruty. Vedel som, že tento týždeň na rovinkách nie sme očarujúci. Prvý sektor bol jediným miestom, kde sme boli v porovnaní so súpermi na tom celkom dobre. Mal som celkom dosť sebavedomia, že na vonkajšku dokážem predbiehať.”