logo F1online.sk

Verstappen o pretekovej rýchlosti: Necítim sa tak komfortne ako inokedy

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala6. 4. 2024

Max Verstappen má na konte už piatu pole position v rade, pričom od štartu jeho kariéry je to už 36. kvalifikačné víťazstvo. To je predzvesťou aj ďalšieho triumfu. Obyčajne platí, že ak sa Holanďan po štarte z pole position udrží na čele, tak už suverénne vyhrá. Tento víkend by to však až také suverénne nemuselo byť, obáva sa.

Sobotná kvalifikácia v podaní Maxa Verstappena nebola taká jednoznačná, akú sme očakávali. Sergio Pérez ho takmer pripravil o štart z prvej priečky. Nečudo, že Holanďan so sebou nebol celkom spokojný. Ako by aj mohol, keď je zvyknutý na to, že Péreza strká do vrecka?

“Mali sme dobré tempo,” hodnotil svoju kvalifikáciu Max Verstappen. “Snažíte sa zajazdiť najlepšie možné kolo. To moje posledné asi nebolo zrovna najvydarenejšie. Od polovice kola mi začali odchádzať predné pneumatiky. Auto nemalo potrebnú rotáciu. Byť beztak na pole position je fajn. Celý víkend sme boli na tom veľmi slušne z pohľadu jedného kola, ale potrebujeme zabrať po stránke rýchlosti v dlhých stintoch.”

Prípravy v Suzuke neprebehli štandardne. Piatkový dážď prekazil plány všetkým tímom, ktoré museli využiť tretí tréning na zbieranie pretekových dát. Max Verstappen v týchto dlhších jazdách zaostával za Pérezom v priemere o jednu desatinu, no obaja stratili necelú polovicu sekundy na Charlesa Leclerca v rovnako dlhom stinte a na rovnako starých mediumkách.

Anthony Davidson sa po skončení tretieho tréningu čudoval, prečo Ferrari nebolo také rýchle aj na jedno kolo. Tento prepad sme však videli aj v kvalifikácii. Max Verstappen dostal po nej otázku, či ho to prekvapilo.

“Nemôžem nakuknúť do garáže Ferrari a povedať vám, prečo je to tak. Je však zjavné, že v dlhých stintoch sa javia byť dosť konkurencieschopní,” uznal trojnásobný šampión. “Uvidíme zajtra, čo je za tým a či je to skutočne tak. Pokiaľ ide o nás, mám nejaké nápady, na čo by sme sa mali pozrieť, aby sme v nedeľu boli lepší. Presne to sme už zmenili po treťom tréningu.”

Red Bull si však nemal kedy preveriť, či zmeny na monoposte boli správne. Verstappena v treťom tréningu trápila najmä nedotáčavosť auta. “Azda to zajtra bude lepšie. Naša preteková rýchlosť nie je úplne zlá, ale nemám z nej taký — povedzme, že komfortný — pocit, aký som mal na niektorých pretekoch tento rok a vlani. Azda to bude lepšie po tých zmenách, ktoré sme spravili.”

Pilot Red Bullu pripomenul aj “dosť slušnú” rýchlosť McLarenu. “So sebou som však nebol spokojný, s mojou dlhou jazdou. Takže je prirodzené, že všetci vyzerajú byť na tom o čosi lepšie.”

V každom prípade z Milton Keynes nesrší také sebavedomie ako obyčajne. “Pred pretekmi máme otázky. Najmä ohľadom Ferrari, oni vyzerajú byť vo veľkej pohode. Dnes možno neboli takí rýchli na jedno kolo, ale v dlhých stintoch boli rozhodne dobrí. Uvidíme, ako to dopadne v zajtrajších pretekoch.”

Súvisiace články