logo F1online.skF1online.sk

Hamilton hlási návrat do normálu. Mercedes konečne neskúšal “bláznivé zmeny”

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala6. 4. 2024

Lewisovi Hamiltonovi posledné súťažné víkendy veľmi nevychádzali. George Russell ho pravidelne porážal, takže kvalifikácia na VC Japonska sa môže javiť ako anomália. Skúsenejší z dvojice jazdcov strieborných šípov to tak nevníma. Hovorí o návrate do normálu.

Rozdiel 0,242 sekundy na okruhu v Suzuke nemôžeme považovať za malý. S takýmto náskokom vyhral interný kvalifikačný duel Mercedesov Lewis Hamilton. Po sobote si určite vydýchol on a pookriali aj jeho fanúšikovia, ktorí si už postupne zvykali na to, že monopost W15 sa správa ako aprílové počasie a to sa odráža aj na vyjadreniach sedemnásobného majstra sveta.

Lewis Hamilton pripisuje tento dobrý výsledok lepšej predvíkendovej príprave a absencii chaosu v garáži Mercedesu. “Tím odviedol skvelú prácu v priebehu posledného týždňa po stránke chápania monopostu a zmien v nastaveniach. Toto je prvý víkend, čo som neskúšal nič bláznivé s nastaveniami. Netestujem hŕbu vecí, takže som sa vrátil trochu do normálu. Myslím si, že sa nám podarilo dostať toto auto do oveľa lepšieho pracovného okna.”

Nepotreboval pritom tak veľa. Ako v prípade každého jazdca, aj v tom Hamiltonovom stačilo lepšie nastaviť monopost, aby sa ukázal jeho talent a skúsenosti. Aspoň na pár dní tak umlčí svojich neprajníkov, ktorí ho už odpisovali.

S Mercedesom chce na tomto víkende stavať. “Presne viem, kde naše auto nie je dostatočne dobré. V monoposte to cítim. Teraz im viem povedať: Zaberte v tejto konkrétnej oblasti. Dúfam, že v pretekoch budeme silnejší. Zatiaľ som si jazdu naozaj užil.”

Chýbala tomu už len odmena v podobe lepšieho ako siedmeho miesta. “V každom kole ma jazda bavila. Len tí chlapci sú o čosi rýchlejší… Myslím, že vlani sme na Red Bull strácali viac ako sekundu. Zaostať o sedem desatín je lepšie. Ak by sme niečo spravili trochu inak, azda sme mohli byť ešte o desatinu rýchlejší. Možno. Odhliadnuc od toho to bolo všetko.”

Keby sa Lewisovi Hamiltonovi skutočne podarilo spomínanú desatinku nájsť, pokojne mohol preskočiť Sainza, Alonsa aj Piastriho a v nedeľu štartovať zo štvrtej priečky. Tentoraz to možno nevyšlo, no zdá sa, že v Mercedese by už mohli nájsť ten správny smer.

“Osobne tomu verím,” prikývol Hamilton. “Na rôznych okruhoch sme si všimli, že je veľmi ťažké trafiť správne nastavenia. Vždy sme boli ďaleko. Na niektorých miestach sme mali pocit, že nech robíme čokoľvek, ani za nič nevieme dostať auto do toho ideálneho okna. Tento víkend bol monopost v oveľa lepšom okne. Dúfam, že sa to bude opakovať aj na nasledujúcich veľkých cenách. Musíme len navyšovať výkon.”

Súvisiace články

Diskusia