logo F1online.sk

Leclerc po kvalifikácii nič nechápal: Niečo také zažijete možno raz za sezónu

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 4. 2024

Budú to týždne ďalších pochybností o schopnostiach Charlesa Leclerca? Už sme to videli v prostrednej časti minulej sezóny a Monačan to zažil aj po poslednom víkende v Austrálii. Carlos Sainz je, zdá sa, na koni a potvrdil to lepším výsledkom v kvalifikácii na VC Japonska. Aj keď ich v konečnom účtovaní delila len jedna desatina, nakoniec bol presne toto rozostup medzi štvrtým a ôsmym miestom, čo je diametrálny rozdiel.

Pokračujeme tam, kde sme v Austrálii skončili. Charles Leclerc je známy svojou kvalifikačnou mágiou, ale v Austrálii a Japonsku ju asi nechal niekde v garáži a výsledkovo prepadol. V sobotnej kvalifikácii v Suzuke nikto nečakal takéto trápenie a ani on si to nevedel vysvetliť.

„Je to jedna z tých kvalifikácii, ktoré zažijete možno raz za sezónu. Rozhodne to nie je príjemný pocit,“ povedal po sobote sklamane Leclerc pre televíziu Sky. „V aute som sa cítil v každom ohľade okej, vyváženie nebolo ďaleko od optima a v cieli som mal pocit, že to bolo dobré kolo. Pozriete sa však na čas a ste o sekundu pozadu.“

„Keď sa niečo také stane, obvykle sa pozeráme skôr na pneumatiky a spôsob, ako ich zahrievame. Dnes som vyskúšal veľa rôznych vecí a nič z toho nefungovalo. Nateraz nemám odpoveď, ale keď mám hovoriť o pozitívach, tak naše pretekové tempo vyzerá byť lepšie. Na takejto trati je však pozícia na štarte extrémne dôležitá a dnes sme skrátka neodviedli dobrú prácu,“ skonštatoval Leclerc.

Ten v tretej časti kvalifikácie zajazdil len jedno rýchle kolo. Už sme v tejto sezóne videli, že prvý pokus na opotrebovanej sade nebol najlepšia cesta vpred. Tentokrát odjazdil len jedno kolo, ale to pravdepodobne nie je dôvod konečného výsledku, keďže viacero jazdcov malo problém sa zlepšiť. „Nie, naozaj si nemyslím, že som mohol zajazdiť lepší čas. Podľa mňa to nebola dobrá kvalifikácia od Q1 do Q3. Už po prvom pokuse v prvej časti som si hovoril, že pocit v aute je celkom dobrý a v takom prípade sa to za normálnych okolností sa to odrazí aj na čase, ale dnes to bolo presne naopak,” povedal monacký pretekár.

Ten sa optimisticky vyjadril na margo pretekového tempa svojho SF-24. Jedným dychom však dodal, že predbiehanie na Suzuke nie je jednoduché a keďže Ferrari nemá zase až takú prevahu nad Mercedesom či Aston Martinom, posun vpred bude za každých okolností náročný. Charles tak očakáva ťažké nedeľné preteky.

„Pretekové tempo vyzerá dobre. Len dúfam, že dostaneme príležitosť predbiehať, pretože na tejto trati to bude veľmi náročné. Vydám zo seba to najlepšie a uvidíme,“ pokrčil plecami Leclerc.

Súvisiace články