logo F1online.sk

Alonso: Tento piatok nestál za veľa, no sme na tom podobne ako v Austrálii

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala5. 4. 2024

Aston Martin si takýto vstup do víkendu nepredstavoval. S viacerými novinkami na monoposte sa Alonso so Strollom tešili, že ich poriadne preveria, no plány im prekazilo počasie. Španielsky matador konštatuje, že piatkový program nemá veľkú výpovednú hodnotu.

Monopost AMR24 sa v Melbourne predstavil s niekoľkými vylepšeniami. Viac prítlaku chce nájsť nasadením novej podlahy, reprofilovaním jej hrán a drobných deflektorov, ale aj nového difúzora či spodného zadného krídla. V prvom tréningu sa tímu podarilo nazbierať prvé dáta, ale to je viac-menej všetko, čo si technické oddelenie z piatku odnesie.

Ani Fernando Alonso nevidí veľký osoh v piatkových jazdách. Kvantum dát a plno dojmov si neodnáša. “Nie [je ich] veľa, len že Suzuka je skvelá! Super sa tu jazdí. Po dnešku však toho nemám veľa, čo by som povedal,” pokrčil plecami skúsený Španiel. “Je to škoda pre fanúšikov. Keď sem prídu, veľmi nás podporujú, a my nemáme pneumatiky, na ktorých by sme mohli jazdiť. Je mi to kvôli nim ľúto.”

Aston Martin v prvom tréningu obsadil siedme a pätnáste miesto. Fernando Alonso odjazdil 20 kôl a s časom 1:30,599 stratil na čelo viac ako polovicu sekundy. Predbehli ho len Red Bully, Ferrari a Mercedesy, takže dôvod na optimizmus by tu bol.

“Neviem. Dnešok sa veľmi nepočíta,” zhodnotil zdržanlivý Alonso. “Nemali by sme byť na príliš odlišných priečkach v porovnaní s Austráliou. Stále sme ten štvrtý-piaty najrýchlejší tím. Uvidíme, či sa nám pred sobotou podarí všetko optimalizovať. Myslím si však, že všetkých čakajú ťažké preteky.”

Alonso so Strollom v druhom tréningu nevystrčili päty z garáže, a tak ani Kanaďan nemal čo hodnotiť. Väčšinu z prvej tréningovej hodinovky strávil plnením príkazov inžinierov, ktorí chceli preveriť to či ono.

“Dnes to bol trochu nudný deň s tým dažďom. Ráno sa nám zas dosť drobili zadné pneumatiky. Neodjazdili sme veľmi veľa kôl,” povzdychol si Stroll, ktorý ešte expresne rýchlo odpovedal na otázku, či majú v tíme predstavu, ako dopadne kvalifikácia. “Máme predstavu, ale uvidíme zajtra.”