logo F1online.sk

Red Bull videl problém už v sobotu, ale nedokázal ho identifikovať, naznačil Verstappen

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 4. 2024

Maxa Verstappena vyradila z austrálskych pretekov porucha brzdy. Holanďan nedokončil prvýkrát po dvoch rokoch a znovu v Austrálii. Dodnes však nevieme, čo presne sa stalo jeho monopostu. Dodávateľ bŕzd Brembo odmietol akúkoľvek zodpovednosť a na vine zrejme bol Red Bull, aj keď netušíme, kde urobili chybu.

Príliš veľa svetla do tejto záhady nepriniesli ani slová Maxa Verstappena na tlačovej konferencii pred štartom japonského víkendu. Uviedol však, že tím videl prvé varovné signály už v sobotu, ale nedokázal ich identifikovať a následne zamedziť problémom po štarte nedeľných pretekov.

Po zhasnutí červených svetiel sa strmeň na pravej zadnej brzde pravdepodobne dotýkal brzdového kotúča, čo po niekoľkých kilometroch viedlo k prehriatiu a potom požiaru. Brembo potvrdilo, že problémom nebola žiadna z ich súčiastok, čo znamená, že zlyhať mohol ľudský faktor pri montáži (alebo nastavení) alebo nejaký iný komponent z dielne Red Bullu.

Verstappen povedal vo štvrtok v Suzuke novinárom, že niečo nebolo v poriadku už v sobotu, ale tím nedokázal problém diagnostikovať, aby zabránil vypadnutiu v nedeľných pretekoch. „Podľa mňa sme už v sobotu videli niekoľko signálov, že veci možno nevyzerajú tak, ako by mali,“ povedal tajomne Max pred štartom japonského víkendu.

„Samozrejme, teraz pri spätnom pohľade, áno, môžete povedať, že to vychádzalo z brzdového strmeňa, ale nedokázali sme nájsť žiadnu chybu na aute. Odstúpiť z pretekov je zakaždým nepríjemné, ale keď dôjde k chybe, možno ešte k tomu v špecifikácii, tak je to trochu horšie. Ideme ďalej a poučíme sa z toho, aby sa to už nezopakovalo. Za normálnych okolností by sa to nemalo stať,“ povedal Verstappen.

To však neznie úplne presvedčivo. Väčšinou počujeme niečo ako: „Odhalili sme problém a uistili sme sa, že k nemu už nedôjde.“ Max však povedal, že za normálnych okolností by sa to už nemalo stať. Vyriešil to teda Red Bull, alebo nie? Na to nemáme jednoznačnú odpoveď.

Nič to však nemení na skutočnosti, že tento tím je naďalej najväčším favoritom japonského víkendu. Vlani sa po problémoch a prehre v Singapure dokázal znovu odraziť práve v Suzuke a presne rovnaký plán má Verstappen aj v tejto sezóne. „Každý rok je odlišný, ale vlani sme tiež zažili ťažký víkend v Singapure.“

„Myslím si, že keď sa pozriete na víkend v Melbourne z výkonnostného hľadiska, tak sme podľa mňa boli rýchli, len sme nedokončili preteky. Naše auto za normálnych okolností obľubuje vysokorýchlostné zákruty, takže dúfam, že to opäť ukážeme tento víkend,“ povedal s nádejou Max.

Súvisiace články