logo F1online.sk

Hornerova bývalá asistentka sa v zúfalstve utápa v slzách, tvrdí rodinný priateľ

Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 4. 2024

Aj keď si Christian Horner praje pravý opak, kauza okolo sťažnosti zamestnankyne Red Bullu nekončí, práve naopak, môže sa ťahať celé mesiace i roky. Aj keď v padoku Formuly 1 už prevážili iné témy, ešte to neznamená, že táto sa skončila. Najnovšie rozčeril vody v rozhovore pre britskú televíziu BBC rodinný známy zamestnankyne, ktorú mal Horner obťažovať, a vykreslil ju ako ženu na pokraji psychického zrútenia.

Boss Red Bullu túto búrku prežil, teda aspoň zatiaľ, aj keď kauza ešte neskončila. Firma ho podržala a zdá sa, že aj jeho manželka Geri Halliwellová, ktorá zrejme nebola nadšená, keď si ako celý svet mohla prečítať pomerne intímne správy jej manžela s bývalou asistentkou. Tá podala sťažnosť na svojho bývalého šéfa, s ktorou však neuspela.

Nasledovalo suspendovanie a po ňom vraj aj psychické problémy. Jej známy, ktorý si neželal byť menovaný, vykreslil tento týždeň pre BBC obraz ženy v psychicky zúboženom stave. „Ľudia nedokážu pochopiť, aké to je,“ povedal. „Nemôže hovoriť a nebude hovoriť.“

„Môžem vám však povedať, čo jej to spôsobuje. Keď sa jej na to opýtam, zakaždým sa zloží v slzách a povie, že sa nemá s kým porozprávať, pretože jej nie je dovolené hovoriť. Je veľmi rozrušená, veľmi nahnevaná, veľmi vystrašená, veľmi osamelá. Myslím si, že ľudia nedokážu pochopiť, aké to pre ňu je, keď nie sú v jej koži,“ uviedol rodinný známy alebo známa, keďže nepoznáme nielen meno, ale ani identitu tejto osoby.

Podľa hovorcu Red Bullu bola uzavretá „obojstranná dohoda o mlčanlivosti“, takže s výnimkou psychiatra a najužšou rodinou skutočne nemôže hovoriť s nikým o udalostiach, ktoré boli donedávna predmetom interného a prísne tajného vyšetrovania Red Bullu. Do pozornosti spoločnosti sa určite dostali aj kópie správ z aplikácie WhatsApp medzi zamestnankyňou a Hornerom, ktorých pravosť dodnes nepotvrdil nikto zo zástupcov spoločnosti.

„Všetci sme si mohli prečítať tie správy a každý môže sám posúdiť, či je to vhodné správanie vo vzťahu generálneho riaditeľa a osobnej asistentky,“ hovorí rodinný známy pre BBC. „Ako povedal Christian, chce urobiť hrubú čiaru za týmto všetkým. Nuž, ak bol toto férový a nezávislý proces, a neboli zistené žiadne pochybenia, tak prečo to neprebehlo transparentným spôsobom a prečo Christian popiera, že by tie správy boli pravé?“

„Niektorí ľudia majú pocit, že tango sa vždy tancuje vo dvojici, ale to nie je férový postoj. Považujem to za snahu odviesť pozornosť. Otázka v skutočnosti znie: mal sa toho dopustiť ako generálny riaditeľ?“ pýta sa nemenovaný priateľ.

Aféra nekončí

Napriek dohode o mlčanlivosti sa celá táto aféra neskončila. Existujú totiž inštitúty a procesy, ktoré môže poškodená strana využiť napriek povinnosti mlčanlivosti. Už vieme, že celú záležitosť dostala do rúk aj samotná FIA, ktorá je prvým nezávislým orgánom s formálnou sťažnosťou od tejto zamestnankyne. Rodinný známy však uviedol, že je tu ešte jedna cesta.

„Nedokáže pochopiť, ako mohol nezávislý proces vzhľadom na poskytnuté informácie dospieť k takým záverom a k takým opatreniam. Je šokujúce, ale nie prekvapujúce, aká je rozrušená. Dostala viacero finančne atraktívnych ponúk na predaj svojho príbehu, ale o žiadnu z nich nemá záujem,“ pokračuje rodinný priateľ pre BBC.

„Nesmie o tom hovoriť so svojimi priateľmi. Môže o tom hovoriť len s príbuznými v priamom rade (rodičmi, manželom, manželkou a deťmi, pozn. red.), ale hovoríme tu o slobodnej žene, ktorá dodržala riadny postup a cíti, že nebola vypočutá a nebola súčasťou spravodlivého procesu. Chce to odvážnu ženu, aby urobila to, čo urobila ona. Žiaľ, situácia je veľmi nešťastná,“ konštatuje zdroj, ktorý sa potom rozhovoril o ďalších krokoch bývalej zamestnankyne Red Bullu.

„Záležitosť je zaregistrovaná na zamestnaneckom súde, ktorý je verejný. Ako priateľ vám môžem povedať, že Horner podľa mňa urobí všetko, ako zakaždým doteraz, aby proces neprebiehal verejne,“ hovorí zdroj.

„Bohužiaľ, termín konania je ešte ďaleko. Na každom kroku sa jej vyhrážali právnymi krokmi, rovnako ako médiám. Momentálne je suspendovaná a je jasné, že proces Red Bullu smeruje k výpovedi zo zamestnania,“ dodal rodinný známy.

BBC vo svojom článku cituje aj vyjadrenia hovorcu Red Bullu, ktoré sú, ako inak, veľmi strohé a krátke. Nemožno však tvrdiť, že by išlo o tendenčnú alebo jednostrannú reportáž. „Christian sa nepokúšal zabezpečiť, aby bol pracovný súd neverejný. Zamestnankyňa nebola suspendovaná s úmyslom ju prepustiť,“ poprel stručne obvinenia rodinného známeho Red Bull ústami svojho hovorcu.

Rodinný priateľ na záver svojej spovede potvrdil, že bývalá asistentka Hornera bude bojovať až do konca. „Je rozhodnutá odhaliť pravdu. Chce pracovať vo Formule 1 a veľmi sa obáva o svoju povesť a možnosť sa ďalej zamestnať. Pracuje vo svete motoršportu celý život. Má veľké obavy a strach o svoju budúcnosť, ale na druhej strane je veľmi odhodlaná,“ hovorí rodinný priateľ.

„Keďže nemôže otvorene hovoriť so svojimi priateľmi, podľa mňa cíti strach a obavy, ktoré v sebe skrýva a ktoré nemôže otvorene komunikovať so svojimi priateľmi a rodinou, aby ju podporili a poradili jej, pretože rešpektuje podmienky, ktoré jej boli stanovené. Je úplne jasné, jej nebolo umožnené povedať ani slovo, dokonca sa ani verejne prihlásiť, kým Christian môže verejne hovoriť z pozície moci a vplyvu a predávať tak svoju verziu príbehu. Naproti tomu ona bola úplne umlčaná,“ dodal zdroj.

Súvisiace články