logo F1online.sk

Stella o progrese McLarenu: Na odstránenie slabín potrebujeme 12 mesiacov

Oscar Piastri
© LAT/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala2. 4. 2024

McLaren sa v priebehu pár mesiacov premenil z najväčšieho sklamania na najväčšie prekvapenie. Tím pod vedením Andreu Stellu nadviazal na minuloročné pokroky aj teraz, no jeho monopost ešte nie je stopercentne pripravený na všetky typy zákrut, podmienok a okolností. Na to budú inžinieri potrebovať ešte ďalší rok, avizuje šéf tímu.

Lando Norris a Oscar Piastri sa v úvode sezóny pohybujú približne na tých istých priečkach, na ktorých uzatvárali rok 2023. Nový monopost s označením MCL38 totiž nikomu nevyrazil dych nečakanými novinkami či veľkou zmenou koncepcie. Výraznejšie zmeny sa majú na aute objaviť až v priebehu roka, keď sa papájoví naplno pustia do odstraňovania aj posledných slabín.

“Sme nesmierne spokojní s naším vývojovým tempom z posledných dvanástich mesiacov. Povedal by som však, že budeme potrebovať ďalších dvanásť mesiacov vývoja, aby sme mali auto, ktoré bude silné s DRS a v dlhých zákrutách,” myslí si Andrea Stella, šéf McLarenu.

Počas týchto dvanástich mesiacov spoznáme na monoposte niekoľko noviniek. Prvý balík by mal prísť okolo VC Miami alebo VC Emilia Romagna. “Okolo šiestej alebo siedmej veľkej ceny by sme mali mať slušný balík noviniek. Dúfame, že pár sa ich objaví aj v priebehu sezóny. Aby sme skutočne zlepšili našu výkonnosť dostatočne, a mohli povedať, že už nemáme žiadne slabiny, budeme na to potrebovať celú sezónu.”

Možno si pri týchto slovách poviete: Čo sa v McLarene pokazilo, že inžinieri potrebujú ďalších dvanásť mesiacov? Nemohli to stihnúť skôr? Vzhľadom na problémy v úvode sezóny 2023 to až také prekvapivé nie je. Andrea Stella navyše prízvukuje, že v továrni pri vývoji nedošlo k žiadnemu zlyhaniu.

Všetko chce skrátka čas. “Odstraňovanie slabín je vývoj auta. Slabiny sa neobjavia preto, že sa niečo pokazilo. Nič sa nepokazilo, len auto ešte nie je dostatočne vyvinuté. Tieto aspekty sa samy odhaľujú, ako napríklad, že v dlhých zákrutách ste slabí alebo nie ste dostatočne rýchli s DRS.”

“Toto je však dôsledkom vývoja. Ak by ste mi položili otázku, ako sa auto správa, povedal by som, že veľmi dobre. Správa sa podľa očakávaní. Robí presne to, čo od neho očakávame na základe počítačového vývoja,” doplnil Stella.

Súvisiace články