logo F1online.sk

Cunoda spomína na autoškolu: Písomný test som nespravil 12-krát a červenú ignoroval

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala2. 4. 2024

Piloti Formuly 1 patria medzi najzručnejších ľudí za volantom auta, ale v bežnej premávke pre nich platia rovnaké pravidlá ako pre nás. Týka sa to aj autoškoly, s ktorou nejeden z nich mal problémy. Júki Cunoda priznal, že v písomnom teste tápal a keby na jeho skúšku dozerali komisári, dostal by aj päťsekundový trest.

O hviezde tohtoročnej VC Saudskej Arábie Oliverovi Bearmanovi sme sa len prednedávnom dozvedeli, že ani jeho autoškola nedopadla dobre a prvý pokus nezvládol, keď spravil chybu na svetelnej križovatke. Podobne skončil aj Max Verstappen, ktorý namiesto inštruktorovho pokynu “choď vpravo” zatočil doľava a následne nezastavil na priechode pre chodcov.

Bývalý pretekár Alex Zanardi skúšku zvládol na jednotku. Keď však z auta vystupoval, zabudol si skontrolovať, či môže otvoriť dvere a trafil cyklistu. Jenson Button sa zas prehrešil tak, že jazdil príliš blízko ostatných áut. “Vodičák” dostal až na druhý pokus.

Ako si na svoju autoškolu spomína Júki Cunoda? “To je dobrá otázka,” odpovedal v interview pre F1.com. “Ak si správne spomínam, v Japonsku môžete jazdiť od dvadsiatich rokov. Ja som jazdil ako devätnásťročný. Bolo to približne v máji, keď mám narodeniny, pretože vtedy už v skutočnosti môžete začať.”

“A tak ako devätnásťročný, tri mesiace pred mojimi narodeninami, som začal chodiť do autoškoly. Mal som jednu skúšku, ktorou som neprešiel,” priznal pilot Racing Bulls. “Na skúške som bol so svojím inštruktorom, ktorý sedel na sedadle spolujazdca, a jazdil som ako na obyčajnej skúške po verejných komunikáciách.”

Cunodovi robili problémy dve veci. “Jeden semafor som ignoroval a v písomnom teste som nebol dobrý. Napríklad ten som nespravil približne dvanásťkrát.”

“Nuž a ignoroval som semafor, netuším prečo. Svietila na ňom červená, no ja som ju skrátka odignoroval,” prezradil rodák zo Sagamihary. Na druhý pokus však zvládol aj samotnú jazdu. “Áno, bol som perfektný! Parkovanie som zvládol na jednotku!”