logo F1online.sk

Je to oficiálne! Liberty Media odkúpila seriál MotoGP

MotoGP, ilustračné
© motogp.com
Milan Kubala
Milan Kubala1. 4. 2024

Avizované sa stalo realitou. Do portfólia americkej spoločnosti Liberty Media sa okrem Formuly 1 pridá aj kráľovná dvoch kolies MotoGP spolu s jej všetkými sprievodnými sériami. O oficiálnom spečatení predaja informovala Liberty Media v pondelok napoludnie.

Liberty Media získa kontrolu nad spoločnosťou Dorna Sports, ktorá zastrešuje seriál, kúpou 86-percentného podielu, pričom zvyšných štrnásť percent zostáva vo vlastníctve súčasného manažmentu spoločnosti. Predaj zároveň určil hodnotu spoločnosti Dorna Sports, resp. seriálu MotoGP na 4,2 miliardy eur.

Za veľmi podobnú čiastku Liberty odkúpila v roku 2016 aj Formulu 1. Odvtedy jej hodnota stúpla niekoľkonásobne. Magazín Forbes na začiatku roka 2023 odhadol hodnotu efjednotky na 16 miliárd eur. Liberty sa určite pokúsi rovnako zhodnotiť svoju investíciu aj pri MotoGP.

Nová dohoda zachováva štruktúru vedenia Dorna Sports, ktorá bude aj naďalej exkluzívnym držiteľom komerčných a televíznych práv pre MotoGP. V rámci portfólia Liberty Media bude pôsobiť ako samostatná entita. Na svojom mieste zostáva aj generálny riaditeľ Carmelo Ezpeleta, ktorý vedie spoločnosť už od roku 1994.

“Teší nás, že akvizíciou MotoGP rozšírime naše portfólio popredných športových a zábavných aktivít,” hovorí generálny riaditeľ Liberty Media Greg Maffei. “MotoGP je celosvetová liga s lojálnou a nadšenou fanúšikovskou základňou, strhujúcimi pretekmi a finančným profilom, ktorý generuje veľký cash-flow. Carmelo a jeho manažérsky tím vybudovali skvelé športové divadlo, ktoré môžeme priniesť k širšiemu svetovému publiku. Biznis má značný potenciál na rast a my máme v úmysle rozvíjať tento šport pre fanúšikov MotoGP, tímy, obchodných partnerov a našich akcionárov.”

Carmelo Epzeleta, generálny riaditeľ Dorna Sports, vníma predaj seriálu pozitívne. “Toto je dokonalý ďalší krok v evolúcii MotoGP. Sme nadšení z toho, čo tento míľnik prinesie Dorne, padoku MotoGP a fanúšikom pretekania. Sme pyšní na svetový šport, ktorým sme sa stali. Tento predaj je dôkazom dnešnej hodnoty športu a potenciálu na rast. Liberty Media má fantastickú históriu pri rozvíjaní športových aktív. Nemôžeme si priať lepšieho partnera, ktorý by rozšíril fanúšikovskú základňu MotoGP po celom svete.”

Skompletizovanie predaja sa očakáva do konca roka 2024 a jeho podmienkou je schválenie všetkými úradmi.

Poznamenajme, že o predaji MotoGP sa špekulovalo už koncom minulého roka. Viaceré zdroje však avizovali, že Liberty môže naraziť na platné zákony a európsky protimonopolný úrad. Pripomeňme, že bývalí majitelia Formuly 1 CVC Capitals boli v roku 2006 nútení predať MotoGP práve z konkurenčných dôvodov.

Aj samotné tlačové vyhlásenie upozorňuje na to, že existujú viaceré riziká predaja a jednotlivé strany ešte nemajú zaručené splnenie všetkých podmienok vrátane schválenia úradmi.