logo F1online.sk

Eddie Jordan vyzýva Norrisa, aby začal viac hrýzť

Lando Norris
© LAT/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala1. 4. 2024

Lando Norris sa po pretekoch v Melbourne stal držiteľom nechceného rekordu. Podľa Eddieho Jordana by však v tejto chvíli nemusel byť jazdcom s najväčším počtom pódií bez víťazstva, keby prestal byť takým milým chlapcom, akého ho poznáme.

Pilot McLarenu mal vo svojej kariére už niekoľko šancí triumfovať. Niektoré premrhal, ako napríklad v Soči 2021, keď odmietol zastávku v boxoch a prezutie na intermediálky, ale v iných prípadoch zas zahral tímovú hru. Keby na VC Talianska 2021 nedožičil Danielovi Ricciardovi jeho jediné víťazstvo od VC Monaka 2018, dnes mohol byť na zozname víťazov aj on, alebo sa o to aspoň pokúsiť.

Eddie Jordan sa v podcaste Formula For Success zamýšľal nad tým, čo musí Lando Norris spraviť, aby svoju kliatbu prelomil. Odpoveď je vraj jednoduchá. Na trati treba ukázať kus svojho zlostného ja.

“Je priam uctievaný, no nie? Milujú ho. Dobre vyzerá, jeho rodičia sú skvelí ľudia. Je to chlapec, akého by každý otec chcel mať za syna. On je skutočne príkladný, dobre vychovaný, vzdelaný a pozná svoje miesto,” chváli Eddie Jordan britského mladíka, ktorému však takéto vlastnosti nemusia pomôcť vo vrcholovom športe.

Ako v minulosti ukazovali Ayrton Senna, Michael Schumacher či Fernando Alonso, občas treba byť aj tak trochu chrapúň, ak chcete byť majstrom. “Ja by som uňho chcel vidieť väčšiu bojovnosť, viac surovosti. Mohol vyhrať niektorú z tých štrnástich veľkých cien? Jednu alebo dve z nich mohol ovládnuť. Ja chcem skrátka vidieť viac akcie, skutočného boja a zápalu.”

“A keď to v sebe nájde… Spomínate si, čo bola príznačná vlastnosť pre Nigela Mansella?” pýta sa Jordan a načiera do minulosti. “Veril, že môže poraziť kohokoľvek. V niektorých ohľadoch nemal ani zďaleka taký talent ako chlapci, ktorých porážal. Porážal ich, pretože bol mentálne nastavený tak, že ho nikto nemohol predbehnúť.”

“Chcem len toho v Landovi vidieť viac, rovnako vieru, odhodlanie a vášeň. Mohli by ste byť prekvapení. Možno sa pozeráme na ďalšieho britského majstra sveta, pretože je taký dobrý,” nepochybuje o kvalitách rodáka z Bristolu.

Aj keď humor Landa Norrisa nepasuje každému, stále je jedným z najpriateľskejších jazdcov v padoku. Dobre vychádza dokonca aj s tímovými kolegami. Podľa Eddieho Jordana by si však mal dať pozor, aby mu neprerástli cez hlavu.

Ako sa hovorí, niekedy treba aj kolegu uzemniť. “Musí dostať do parády Oscara, pretože on rozhodne nie je žiaden slimák. Som nesmierne ohromený tým, ako vstúpil do svojej druhej sezóny. Druhá sezóna vo Formule 1 je veľmi často obrovským prechodom. Vtedy treba skoncovať so zábavou, pretože už ide do tuhého. Treba podávať dobré výkony. Oscar to robí.”