logo F1online.sk

Palmer poukazuje na dualitu Williamsu a Vowlesa: Na čo im je Sargeant?

James Vowles
© X/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala30. 3. 2024

Williams sa cez víkend v Melbourne dostal do centra diania. Nestal sa však stredobodom pozornosti v pozitívnom zmysle, ale pre bezprecedentné rozhodnutie posadiť Logana Sargeanta na tribúnu napriek tomu, že neniesol ani za mak zodpovednosti za to, čo sa u protinožcov udialo. Analytik F1 Jolyon Palmer v tejto súvislosti poukázal na ďalší veľký rozpor a pýta sa: Načo vôbec Williams predlžoval Sargeantovu zmluvu?

Kedysi jedna z najsilnejších značiek Formuly 1, dnes len slabý odvar toho, čo Frank Williams vybudoval. Na prvé tri veľké ceny Williams nedorazil ani s náhradným šasi, čo sa mu v Melbourne kruto vypomstilo. Vedenie tímu sa muselo rozhodnúť, komu z dvojice Albon-Sargeant posunie čierneho Petra.

Podľa Jolyona Palmera je “totálne zarážajúce”, že Williams ani na tretej veľkej cene nemá náhradné šasi. “V prípade akéhokoľvek iného tímu by mal Albon pred druhým tréningom postavené druhé šasi a na trať by sa vrátil s minimálnymi škodami,” podotýka vo svojej analýze pre F1.com. “Je šialené si v piatok napoludnie vyberať, ktorý z pilotov v Melbourne bude pokračovať. Voči obom je to nefér.”

Voľba padla na Alexa Albona. “Rozhodnutie posadiť Alexa do auta Logana Sargeanta bolo pre Williams ťažké. James Vowles ho popísal ako jeho doposiaľ najťažšie rozhodnutie. Nepochybujem o tom, no myslím si, že to bol nesprávny ťah.”

Na túto tému sa treba pozrieť z dvoch uhlov pohľadu. Jeden je čisto výkonnostný. “Logiku to malo, ako by ste to od rodeného stratéga Vowlesa očakávali, ale v prospech diskutabilnej výhody došlo na druhej strane ku škode, ktorá bola oveľa väčšia ako potenciálny zisk.” Sám James Vowles priznal, že jeho rozhodnutie tak zrazí Sargeantovi sebavedomie, že obnoviť ho bude “veľmi ťažké”.

“Bol by Albon počas víkendu tým silnejším jazdcom?” rozvíja svoje úvahy Palmer. “Vzhľadom na jeho formu z poslednej sezóny v porovnaní so Sargeantom logicky áno. Ale v piatok oproti kolegovi odjazdil o 34 kôl menej, čo je ekvivalent poldruha tréningu. V piatok neodjazdil ani žiadne kvalifikačné či pretekové simulácie — na rozdiel od Logana.”

I napriek tomuto hendikepu mal byť Albon cez víkend silnejší, aspoň to vyplýva z konania šéfa tímu. “Ak si Vowles aj napriek tomu myslí, že Albon by bol silnejší, tak sa natíska otázka: Prečo predĺžili Sargeantovi zmluvu na rok 2024, keď mu tak slabo dôverujú?”

“V záujme ukoristiť potenciálny bod by mohlo byť lepšie Logana ponechať vo svojom aute a dúfať, že ten bod získa jazdec, ktorého ste verejne podporovali. Nevznikli by tieto otázky a morálka vášho druhého jazdca by nedostala takú ranu. Pre Sargeanta to musí byť veľmi horká pilulka, veď v piatok nehavaroval on,” podotýka bývalý pretekár Renaultu.

Aj keď sa zotrvanie Logana Sargeanta viacerým osobnostiam nezdalo, James Vowles trval na svojom: Voľba bola správna. Toto uviedol pri podpise jeho novej zmluvy: “Logan preukázal obrovské zručnosti aj pod tlakom svetovej scény, takže sa do nášho tímu perfektne hodí. Máme veľkú dôveru v jeho schopnosti a veríme, že spoločne môžeme v nadchádzajúcej sezóne dosiahnuť ešte väčšie úspechy.”

Po pretekoch v Abú Zabí, teda pred predĺžením kontraktu, dokonca James Vowles vyhlásil, že sa ešte raz chce pozrieť na dáta, aby si potvrdil, že Sargeant je “správnou voľbou” pre Williams. Môžeme sa domnievať, že sa chcel pozrieť na dáta zo súťažných víkendov, nie na výpis z bankového účtu a potenciálne sumy, ktoré by na ňom mohli pristáť?

James Vowles aj počas víkendu v Melbourne svojimi slovami hovoril jedno, no činmi druhé. “Fakt, že som podpísal predĺženie jeho zmluvy, ukazuje, že mu dôverujem,” znela jedna z replík bývalého stratéga Mercedesu.

Jolyon Palmer s Vowlesom súhlasí v jednom: Vrátiť Sargeantovi sebavedomie bude drina. “Sezóna je dlhá a tím má veľa času sa z toho dostať. Loganovi Sargeantovi však bez ohľadu na jeho šľachetnosť na verejnosti bude trvať, kým sa zmieri s pohľadom na svoj monopost, ako ho mechanici rozoberajú a pripravujú pre tímového kolegu.”

“A viac ako ešte nikdy Američan musí dokázať svoje. Nie len médiám a svetu, ktorý sa pozerá, ale aj vlastnej stajni,” doplnil.