logo F1online.sk

AMuS: Hornerov posilnený vplyv môže byť predzvesťou Verstappenovho konca v Red Bulle

Christian Horner a Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár28. 3. 2024

Red Bullom znenávidený Christian Horner sa po škandále so zamestnankyňou nikam odísť nechystá. Rovnako tak však nehodlá opustiť rady „červených býkov“ ani Max Verstappen, ktorého časť garáže na čele s Helmutom Markom a Adrianom Neweym je s Hornerom poriadne na nože. Nech rozmýšľame ako rozmýšľame, vychádza nám to tak, že niekto odísť bude musieť. A tým niekým by mohol byť tábor okolo trojnásobného šampióna.

Hoci sa niektorí predstavitelia Red Bullu tvária, že je všetko s kostolným poriadkom a v tíme panuje priam rodinná atmosféra, pravdou je, že to v Milton Keynes poriadne vrie. Na jednej strane garáže stojí Christian Horner, ktorý je opakovane vyšetrovaný pre údajne sexuálne obťažovanie, a na strane druhej predovšetkým trojica Helmut Marko, Jos Verstappen a Max Verstappen, ku ktorej sa prikláňa technický guru Adrian Newey.

Portál Auto Motor und Sport pouvažoval nad tým, ktorá z týchto dvoch skupín bude v prebiehajúcom spore ťahať za kratší koniec a skôr či neskôr z Red Bullu odíde. AMuS – ako znie skratka nemeckého denníka – sa nazdáva, že sa budú porúčať ľudia zoskupení okolo Maxa Verstappena. A vysvetľuje aj prečo.

Podľa nemeckého denníka, ktorý sa zameriava na svet automobilov a motoršport, si Christian Horner napriek skutočnosti, že je opakovane prešetrovaný pre sexuálne obťažovanie, posilnil svoje postavenie v tíme. Malo sa tak stať na stretnutí šéfov Red Bullu v Dubaji, ku ktorému došlo po Veľkej cene Saudskej Arábie.

Na tomto „mítingu“ vyjadrili Hornerovi podporu thajskí Júvitjovci, ktorí sú väčšinoví vlastníci  Red Bullu. Podľa Auto Motor und Sport môže mať spomínané gesto thajskej zámožnej rodiny za následok, že si Horner skôr či neskôr podriadi nielen rakúsky celok vo Formule 1, ale aj celé motoršportové krídlo spoločnosti.

Naplnenie takéhoto scenára by sa podľa Nemcov skôr či neskôr postaralo o Verstappenov odchod z tímu (aj keď je pravdepodobné, že Horner by sa usilovať Holanďana primäť v Red Bull zotrvať minimálne do roku 2028, kedy jazdcovi vyprší zmluva, pozn. red.). Kto by bol v takomto prípade najväčším favoritom na zaistenie si pretekárových služieb?

Reálnymi záujemcami, ktorí by dokázali splniť všetky Verstappenove požiadavky, sú podľa AMuS-u iba Mercedes a Aston Martin. V prospech nemeckého celku hovorí skutočnosť, že je jedným z dvoch najúspešnejších tímov Formuly 1 novodobej histórie, a je preto veľmi pravdepodobné, že sa skôr či neskôr navráti do víťazných koľají.

Aston Martin má zasa výhodu v tom, že je jedným z hlavných kandidátov na získanie Adriana Neweyho – spoločne s Ferrari, ktoré však v najbližších niekoľkých ročníkoch počíta s dvojicou Charles Leclerc – Lewis Hamilton. Okrem Neweyho by mohla byť pre Verstappena lákadlom aj Honda, s ktorou začne britský tím spolupracovať v roku 2026, a na ktorú má Holanďan iba tie najkrajšie spomienky.