logo F1online.sk

Wolff má sen: Verstappen musí prísť do Mercedesu

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala27. 3. 2024

Azda všetci piloti snívajú o tom, že raz budú jazdiť za Ferrari. A azda všetci súčasní šéfovia tímov zas snívajú o tom, že jedného dňa u nich bude jazdiť Max Verstappen. Toto Wolff sa tým vôbec netají. Hovorí, že holandský megatalent sa raz musí spojiť s Mercedesom.

To najhoršie z kauzy Christiana Hornera už prehrmelo a situácia v Red Bulle sa ustálila. Zotrvanie Helmuta Marka de facto potvrdilo aj pokračovanie Maxa Verstappena. To však konkurencii nebráni naďalej snívať o tom, že do svojich služieb získa holandského rýchlika.

“Lewisovo skoré rozhodnutie nás šokovalo, no teraz si chcem dopriať čas. Z top tímov máme ako jediní voľné miesto, pokiaľ sa Max nerozhodne prísť. V tom prípade už nebudeme mať voľnú sedačku,” hovorí pre austrálsku stanicu Fox Sports Toto Wolff.

Šéf Mercedesu avizuje, že verdikt by mal padnúť v lete, no “všetko bude závisieť od Maxa”. Ak by sa Holanďan z akéhokoľvek dôvodu rozhodol začať rokovania s Mercedesom, zo strany strieborných šípov by sa zrejme nenaťahovali.

Wolff už totiž o Verstappenovi sníva poriadne dlho. “Videl som ho vo Formule 3. Bol veľmi dobrý. Mám dobrý vzťah s jeho otcom, nuž sme si spolu sadli u mňa doma vo Viedni a spýtali sme sa: Čo vieme urobiť?”

“Ja som mu nedokázal ponúknuť sedačku v F1. Povedal som: Poďme spolu do F2, všetko bude plne uhradené, a na ďalší rok vám garantujem miesto. Oni však odvetili, že majú ponuku z Red Bullu, ktorá sa začína hneď. To bolo všetko. Vedel som, že s takou ponukou nemôžem súperiť. Po polovici sezóny [2016] nahradil v Red Bulle Kvjata a sedačku získal,” spomína na zlomové momenty rakúsky biznismen.

Síce neskôr, ale raz sa kruh musí uzavrieť, hovorí Wolff, ktorý tiež odpovedal suverénnym “áno” na otázku, či je Verstappen na vrchu rebríčka kandidátov. “Je to niečo, čo sa v jednom bode musí uskutočniť. Zatiaľ však nevieme kedy.”

Ak Verstappen bude čo i len trochu uvažovať nad tým, že by z Red Bullu odišiel — napríklad by to so sezónou 2026 v Red Bulle videl dosť skepticky —, vybral by si stajňu, ktorá mu ponúkne najlepšie podmienky.

V Mercedese vedia, že v tejto chvíli ich nemajú. “Myslím si, že [Max] je výnimočný. Teraz by sme mu však dali auto, s ktorým by mal plné ruky práce. Ťažko sa nastavuje a ťažko sa v ňom jazdí. Radšej by som spravil krok vpred a potom mu dal ponuku: V tomto aute by si mohol jazdiť, pretože bude aj rýchle.”

“Myslím si, že by sme sa mali pozrieť sami na seba a zamyslieť sa, čo s tým autom vieme spraviť? Potom budú veci jednoduchšie bez ohľadu na to, kto bude sedieť v druhom aute,” pokračoval Wolff. “Aj pre Georgea to bude ľahšie, pretože on má potenciál stať sa majstrom sveta a ešte oveľa viac. Toto je problém, ktorý musí vyriešiť tím, nie hľadať riešenie v podobe zázračného jazdca.”

V hre sú ďalší aspoň traja piloti

Max Verstappen je najhorúcejší kandidát z pohľadu Mercedesu, ale určite nie jediný. “Nechcel by som opomenúť ani ostatných,” odkázal Wolff. “Vidíme pár naozaj zaujímavých možností od veľmi mladého supertalentu až po starších a skúsených pilotov. Rozuzlenie nepríde v najbližších týždňoch či mesiacoch. Naďalej chcem monitorovať trh.”

Jednou voľbou je Andrea Kimi Antonelli, no zdá sa, že nebude mať prednosť pred Verstappenom. V posledných týždňoch sa v padoku hovorilo o tom, že Wolff má dohodu s Williamsom, ktorý by dočasne Antonelliho prichýlil.

“Bude to závisieť od toho, čo spraví Max,” prikývol Wolff. “Okrem neho máme aj veľmi sľubnú mladú pušku. Nechcem naňho vyvíjať extra tlak, ale zdá sa, že by sa mohol zaradiť k velikánom. Nechceme ho však utopiť tým, že ho už ako sedemnásťročného v zhone posadíme do auta F1.”

“Máme pár ďalších možností. Samozrejme, veľmi vzrušujúcou voľbou je Fernando [Alonso], Carlos [Sainz] je tiež veľmi dobrý. Pár ich je. Ja sa teraz zahrám na drahú nevestu!” doplnil s úsmevom.

Súvisiace články