logo F1online.sk

Čandhok vysvetľuje, ako sa McLaren pripravil o druhé miesto: Spravili chybu

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala27. 3. 2024

McLarenu sa v Austrálii podarilo vybojovať trofej za tretie miesto, no podľa Karuna Čandhoka by nemal byť od radosti celý bez seba. Dopustil sa totiž chyby, ktorá Charlesovi Leclercovi darovala druhú priečku a Landa Norrisa odsúdila na posledný stupienok víťazov.

Papájoví spravili takmer všetko pre to, aby zvýšili Norrisove šance na zisk druhého miesta. Využili dokonca aj tímovú réžiu, s ktorou aj Oscar Piastri ako domáci pretekár súhlasil. Takúto tímovú spoluprácu však vôbec nepotrebovali, ak by sa v kľúčovej chvíli rozhodli inak.

“Myslím si, že spravili chybu,” tvrdí Karun Čandhok vo svojej analýze pre Sky Sports F1. “Štartovali z tretieho a piateho miesta na čistej strane. Obaja jazdci sa rozbehli celkom OK a udržali si svoje pozície. V desiatom kole bol Norris pred Leclercom a Oscar za ním. Ešte ďalej bol George Russell, ktorý zamieril do boxov skôr a na čerstvých gumách sa rýchlo približoval.”

Ak by piloti vpredu zostali na trati oveľa dlhšie, Mercedesu by sa podaril undercut, čomu sa bolo treba vyhnúť. “V McLarene a Ferrari zareagovali na blížiaceho sa Georgea. Nechceli stratiť pozíciu. Zareagovali však s Oscarom ako prvým a Landa nechali na trati ďalších päť kôl. Tých päť kôl znamenalo, že Oscar s Leclercom na novších gumách preskočili Landa.”

Russellovi sa tak nepodaril undercut na nikoho z jazdcov vpredu, ale Leclerc s Piastrim preskočili Norrisa. Čandhok poukazuje na to, čo mohli spraviť umnejšie. “Pri spätnom pohľade mohli v desiatom kole zastaviť Leclerc a namiesto Oscara Lando.”

Piastrimu totiž bezprostredne nehrozil undercut. “Oscar mal v skutočnosti štyri sekundy náskok pred Georgeom. Mohol zastaviť v jedenástom kole a stále sa udržať pred Georgeom. Lando by sa naďalej udržal pred Leclercom. Mohli teda vyhrať na oboch frontoch,” myslí si indický pretekár.

McLaren následne len zachraňoval, čo sa ešte zachrániť dalo. Aj tímovou réžiou. “Vymeniť pozície svojich jazdcov v 29. kole bolo férové rozhodnutie. Oscarovi totiž umožnili undercut na Landa.”

Norrisovi to však už nepomohlo. Ani štyri DRS zóny nestačili na to, aby sa prilepil na zadné krídlo Ferrari a predbehol ho. Keby sa však po zastávkach v boxoch ocitol pred Leclercom, situácia by vyzerala inak.

“Ak sa pozrieme na Landovu rýchlosť počas veľkej ceny, vidíme, že na Leclerca stratil len dve alebo tri sekundy. Myslím si, že keby zastavil zároveň s Leclercom v desiatom kole a Oscar v jedenástom, Norris sa mohol udržať na druhom mieste,” doplnil Čandhok.