logo F1online.sk

Wolff sa chce zobudiť zo zlého sna: Masívne sme zaostávali

George Russell
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 3. 2024

Tretie preteky sezóny a tretí krach Mercedesu. Kalendár je v tomto roku poskladaný tak, že prvé tri okruhy sú značne odlišné. Vyskúšali sme si rôzne typy zákrut i asfaltu a môžeme potvrdiť, že stajňa z Brackley je na tom zatiaľ poriadne biedne. Dvadsaťsekundová penalizácia pre Fernanda Alonsa znamenala, že tím nakoniec nespadol na celkové piate miesto Pohára konštruktérov. Aj keď austrálsky debakel nepadá úplne na hlavu tímu alebo auta, šéf Mercedesu Toto Wolff bol po pretekoch poriadne frustrovaný.

Najlepšie to zhodnotil asi Lewis Hamilton. Ten povedal, že kým v Saudskej Arábii bol Mercedes hrozný v rýchlych zákrutách, v Austrálii bol hrozný v rýchlych aj v pomalých. To je vskutku pochmúrne konštatovanie.

Nezlepšil ho ani Toto Wolff, ktorý v úvode sezóny pôsobí naozaj frustrovane a deprimovane. Aj keď sa stále snaží svoj tím povzbudzovať, aby pokračoval v tvrdej práci, pravdou je, že aj po vypadnutí Maxa Verstappena, mohol tím v Austrálii pomýšľať prinajlepšom na šieste miesto. Podľa šéfa stajne je pritom dôvod jednoduchý – monopostu W15 chýbala rýchlosť.

„V niektorých fázach pretekov sme masívne zaostávali,“ vyhlásil frustrovaný Wolff. „V iných fázach sme si počínali OK pri porovnaní jedna k jednému. Stále na tom však nie sme tak, ako by sme chceli.“

„V druhom stinte sme sa porovnávali s Fernandom na stredne tvrdých pneumatikách a nedokázali sme sa ani priblížiť. Pri pohľade na časy to vyzeralo, že sme o sekundu pomalší než McLaren. Potom sme sa do toho opreli v poslednom stinte a odrazu boli časy na kolo konkurencieschopné. Na Sainza by nestačili, ale bolo to oveľa lepšie,“ povedal Wolff.

Nevieme, či táto posledná veta vlastne znamená niečo optimistické, keďže Carlosov posledný stint bol v skutočnosti najhorší za celé preteky. Bude to však ešte horšie. V priebehu minuloročnej Veľkej ceny Austrálie si totiž Mercedes krátko držal prvé a druhé miesto na trati. Spomínate si, ako na tom boli v tom čase Ferrari a McLaren? Nuž, to je dobrý príklad cesty, ktorou si Mercedes prešiel v posledných dvanástich mesiacoch.

„Sezónu sme začali veriac, že auto je oveľa lepšie než pred rokom. Pozrite sa na minulú sezónu. Leclerc vypadol v prvom kole a Sainz sa po treste prepadol mimo bodovanú desiatku – dnes sú títo chlapci o štyridsať sekúnd pred nami,“ hovorí ešte frustrovanejší šéf Mercedesu.

„Na jednej strane sa chcem štipnúť, či sa mi nesníva. Je to však tiež dôkaz toho, že keď poskladáte všetko správne, dokážete to otočiť vcelku rýchlo. Momentálne si však prechádzame ťažkými časmi,“ povzdychol si Wolff.

Ten dokonca priznal, že nevidí ani svetlo na konci tunela: „Je ťažké to prehltnúť, naozaj ťažké. Klamal by som, keby som povedal, že som sa v ktoromkoľvek okamihu cítil pozitívne alebo optimisticky. Musíte však zahnať negatívne myšlienky a povedať, že sa nám to podarí zvrátiť. Dnes je to však brutálny pocit,“ dodal Rakúšan.

Súvisiace články