logo F1online.sk

Ocon zúril, keď Verstappen dostal šancu v F1, kým on mal pracovať ako mechanik

Pódium VC Monaka 2023: Max Verstappen, Fernando Alonso, Esteban Ocon a Pierre Waché
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 3. 2024

Mnohí piloti v dnešnej Formule 1 sa poznajú už od detských čias. Na rošte máme v súčasnosti silnú generáciu jazdcov, ktorí sa narodili v druhej polovici deväťdesiatych rokov a vyrastali spolu na rozličných úrovniach európskeho motokárového športu. Medzi najlepších patril aj Esteban Ocon, ktorý ako chalan dokázal poraziť aj takého Maxa Verstappena. Keď teda Holanďan dostal šancu v F1 ešte pred ním, podľa vlastných slov bol dosť naštvaný.

Nejde pritom len o motokáry. Ocon a Verstappen sa v roku 2014 stretli v európskej Formule 3, Esteban získal titul a Max skončil tretí, ale do Formuly 1 si to namieril druhý menovaný. Samozrejme, pre úplnosť treba dodať, že Francúz mal za chrbtom lepší motor Mercedes a jazdil za najlepší tím Prema, kým Verstappen bol v nevýhode s agregátom Volkswagen v menšom tíme Van Amersfoort Racing.

Ocon si teraz pre High Performance Podcast zaspomínal na jeho „veľmi vyhrotenú“ rivalitu s Verstappenom v motokárach. „Každý sa vtedy Josa a Maxa trochu bál, pretože Jos predtým jazdil v F1 a je známy tým, aký vie byť vznetlivý a desivý, keď sa rozpráva s ostatnými deťmi na motokárových tratiach,“ spomína Esteban.

„Ja a môj otec sme sa nikdy nebáli. Chceli sme len pretekať a pretekali sme naozaj tvrdo. Niekedy sme prekročili hranice. Občas sa nám nepodarilo umiestniť na predpokladanej pozícii, pretože sme veľmi tvrdo bojovali, ale mnohému ma to naučilo a dúfam, že aj on sa vďaka tomu veľa naučil. Neskôr sme sa s Maxom stretli v F3 v boji o titul,“ hovorí Ocon.

Z Verstappena sa stal pilot F1, z Ocona mechanik

Ako prvý však dostal šancu v F1 práve Verstappen, čo Estebana podľa vlastných slov značne vyviedlo z miery. Francúzsky pretekár totiž mal pred sebou veľmi pochmúrnu a neistú budúcnosť, kým Holanďan už získaval status budúceho majstra sveta. Na pomoc však nakoniec prišli dvaja kamoši Fred Vasseur a Toto Wolff.

„Vtedy som sa chystal pracovať s mojím otcom ako mechanik, pretože juniorský tím Lotusu a Gravity Sport Management nemali peniaze, aby mi zaistili pokračovanie kariéry. Prelom rokov 2014 a 2015 som strávil na telefóne s Totom Wolffom a pýtal som sa ho, či má pre mňa nejaké riešenie,“ spomína Ocon.

Ten sa nakoniec vydal na cestu za ďalším titulom. V kokpite tímu ART Frédérica Vasseura získal v šampionáte GP3 svoj druhý titul za dva roky a zabezpečil si svoju pretekársku kariéru. „Dostal som sa do juniorského programu Mercedesu a bol som späť na ceste. Max však nevyhral titul, skončil tretí, a dostal sa do F1, kým ja som nemal ani len možnosť pokračovať v kariére,“ spomína Ocon na svoje rozčarovanie.

„Bolo ťažké prehltnúť niečo také a bol som strašne naštvaný. Podľa mňa to nebolo fér. Nehovorím, že som mal ísť do F1, pretože som vždy veril, že môj čas príde, ak budem tvrdo pracovať, ale v tých chvíľach som si nebol istý, či vôbec budem pokračovať v kariére, a to pre mňa nebolo fér. Som rád, že všetci títo chlapci to videli a našli riešenia,“ poďakoval Ocon.