logo F1online.sk

Jordan: Bearman v Džidde ukázal, že sa súčasné autá ovládajú až príliš ľahko

Oliver Bearman
© Ferrari Media
Tomáš Masár
Tomáš Masár15. 3. 2024

Oliverovi Bearmanovi sa dostáva po tom, čo sa v Saudskej Arábii umiestnil vo svojich premiérových pretekoch v F1 na solídnom siedmom mieste, množstvo pochvaly. Osemnásťročného mladíka chváli aj Eddie Jordan, ktorý však dodáva, že Angličan tým, že do monopostu Ferrari naskočil v podstate bez akejkoľvek prípravy, ukázal, že monoposty Formuly 1 sa v súčasnosti ovládajú až priveľmi ľahko.

Oliver Bearman, ktorý momentálne pôsobí vo Formule 2, má podľa Eddieho Jordana našliapnuté na sľubnú kariéru v F1. Ír však dodáva, že rovnako talentovaných mladíkov, akým je Bearman, sa v F2 skrýva hneď niekoľko a kladie si otázku, koľkí z nich dostanú príležitosť vo Formule 1.

„Bearman má iba osemnásť rokov a je nielen rýchly, ale aj vychovaný a vzdelaný,“ nešetrí chválou na adresu juniorského jazdca Ferrari Jordan. „Británia by mala byť naňho veľmi hrdá. Rysuje sa jej totiž ďalšia megahviezda. Je však dôležité povedať aj to, že rovnako talentovaných pretekárov ako je Bearman je v F2 šesť alebo osem. Som preto toho názoru, že mladí pretekári nedostávajú dostatok príležitostí (v F1).“

Vzhľadom na to, že sa to s mladými a talentovanými jazdcami v F2 len tak hemží, sa aktuálni piloti Formuly 1 budú musieť mať na pozore – špecificky tí, ktorí pre rok 2025 nedisponujú platnou zmluvou, ako napríklad Carlos Sainz. Jordan preto Španielovi radí, aby priveľmi neotáľal a čím skôr sa upísal niektorému z početných záujemcov o jeho služby.

„Som si istý, že Carlos sedí (po operácii slepého čreva, pozn. red.) vo svojej posteli a hovorí si, že podpíše novú zmluvu čím skôr, lebo si uvedomuje, že sa vyrojilo množstvo mladých jazdcov, ktorí majú na to pretekať v F1,“ utrúsil rodák z Dublinu, ktorý sa následne vrátil k oslavným ódam na margo Bearmana.

„Podarilo sa mu preťať šachovnicovú vlajku pred Lewisom (Hamiltonom) a Landom (Norrisom), a postaral sa tak o veľkolepé divadlo. Samozrejme, treba mať na zreteli aj to, že auto Ferrari sa za posledných niekoľko rokov značne zlepšilo. Napriek tomu si myslím, že podal pozoruhodný výkon.“

Je tu však zároveň jedno veľké „ale“. Jordan síce Bearmana vychválil zľava doprava, ale poznamenal, že Angličan tým, že naskočil do monopostu Ferrari v podstate bez akejkoľvek prípravy a skončil vysoko na bodoch, ukázal, že sa súčasné autá F1 ovládajú až priveľmi ľahko.

„Svojím výkonom tiež ukázal, že dnešné autá sa oproti tým v minulosti ovládajú až príliš ľahko. To, že si má obliecť kombinézu a odjazdiť Veľkú cenu Saudskej Arábie mu bolo oznámené na posledné chvíľu. Napriek tomu podal s minimom odjazdených kilometrov pozoruhodný výkon,“ zakončil Jordan.