logo F1online.sk

Vettel obľubuje hromadnú dopravu: Nie som však žiaden Roger Federer

Sebastian Vettel na Nürburgringu
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala13. 3. 2024

Až na občasnú špekuláciu o jeho možnom návrate sme v posledných mesiacoch o Sebastianovi Vettelovi nepočuli tak veľa. S rodinou si naďalej užíva život vo svojom švajčiarskom dome a do istej miery žije život normálneho človeka. To zahŕňa aj cestovanie verejnou dopravou.

Len málo jazdcov po skončení či prerušení kariéry vo Formule 1 nepresedlá do inej kategórie motoršportu. Jednou výnimkou by mohol byť Jaime Alguersuari, z ktorého sa stal dídžej. Charles Pic presedlal na pozíciu manažéra v logistickej firme a Nicholas Latifi zatiaľ študuje na Harvarde.

Sebastian Vettel je aktivistom na polovičný, ale rodičom na plný úväzok. S rodinou žije v Thurgau, kam sa pretekári radi sťahujú aj pre výbornú dostupnosť letiska. Štvornásobný majster sveta sa však nepreváža len letecky.

“Veľa ľudí má vo svojej hlave vrytý klasický obraz: Je to pretekár, takže vždy jazdí autom, a jazdí rýchlo. Pravdupovediac, ja nemám takúto potrebu,” prezradil v rozhovore pre Neue Zürcher Zeitung Sebastian Vettel. “Určite to bolo iné, keď som dostal svoj vodičák.”

Keďže Nemec bol na začiatku kariéry jazdcom BMW, ako prvé auto dostal od svojho zamestnávateľa model X3. Jazdiť s ním vraj nebolo také zlé. “Len sa s ním ťažko parkovalo!” zasmial sa pred rokmi v šou TopGear.

Ale vráťme sa späť do prítomnosti. “Dnes mám radšej jazdu autom ako v časoch, keď som aktívne jazdil vo Formule 1. Viem si to viac užiť. Pred mojím dnešným odletom plánujem ísť autom.”

Aj keď v garáži Sebastiana Vettela nájdeme rôzne kúsky, ak sa ocitnete vo Švajčiarsku, často ho stretnete aj vo vlaku či autobuse. “My vo Švajčiarsku sme veľmi hýčkaní verejnou dopravou, pretože tu funguje,” pokračoval konštatovaním, pri ktorom si nejeden cestujúci v našich vlakoch len utrie slinu. “Ja mám naozaj rád hromadnú dopravu, hlavne, keď chcem ísť do Zürichu. A rovnako sa viete dostať všade v Thurgau, no zaberie vám to viac času. V mojom okolí nie je nič okrem poštovej schránky a autobusovej zastávky.”

Slávne osobnosti a športovci sa však hromadnej doprave vyhýbajú. Nemusí byť totiž príjemné, ak vás na každom kroku spoznávajú ľudia a žiadajú vás o fotku či podpis. Vettel prezradil, že mu to nerobí problém. Má však dve výhody: Žije vo Švajčiarsku a ako sám hovorí, nie je žiaden Roger Federer.

“Nemám s tým vôbec žiadny problém. Nechápem tiež, keď iné známe osobnosti začnú byť paranoidné, že by ich niekto mohol spoznať alebo obťažovať. Ja im vždy hovorím: Áno, pokojne môžeš ísť aj autobusom alebo vlakom,” hovorí Vettel. “Samozrejme, nie som žiaden Roger Federer, z jeho pohľadu je to asi trochu iné. Myslím si však, že väčšina ľudí cestuje, pretože sa chce niekam dostať, nie preto, aby niekoho spoznali.”

Aj Lewis Hamilton si po návšteve Zürichu pochvaľoval, že sa mohol v pokoji pohybovať po meste. Je to jeden z dôvodov, prečo sa slávne osobnosti sťahujú do Monaka — a samozrejme, pre nižšie dane.

“Je to o švajčiarskej mentalite, ktorá sa vyznačuje väčšou diskrétnosťou,” vysvetľuje, prečo je Švajčiarsko také vhodné pre svetoznámych ľudí. “Spočiatku ma aj tak nikto nepoznal, pretože som bol príliš mladý. A táto krajina nie je zrovna baštou Formuly 1. Keď som však minulý rok cestoval s rodinou mojím VW mikrobusom v Škandinávii, nezažil som žiadne nepríjemné stretnutia.”