logo F1online.sk

Cunoda chápe, že Magnussen to urobil pre tím, ale jeho správanie považuje za „neférové“

Júki Cunoda pred Alexom Albonom
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 3. 2024

Pre Júkiho Cunodu mohla byť Veľká cena Saudskej Arábie dôležitým dňom a potvrdením jeho prevahy nad Danielom Ricciardom, ktorého v Džidde absolútne vygumoval. Miesto toho sa o japonskom mladíkovi takmer nehovorí a hrdinovia sú z pilotov Haasu. Aj keď účel svätí prostriedky, je diskutabilné, či počínanie Kevina Magnussena možno považovať za hrdinské.

Asi by bolo najférovejšie, keby si Kevin Magnussen a Nico Hülkenberg ten bod rozdelili. Z pohľadu na čisté tempo a strategické rozhodnutia však ten bod mal patriť Júkimu Cunodovi. Lenže Haas bol pri svojej stratégii ešte chytrejší, alebo by sme mali povedať špinavší? To je na osobnom posúdení každého z nás, ale história sa bude pýtať len na to, kto získal bod. Je však pravda, že aj keď oceníte šikovnosť Haasu, z ľudského hľadiska je to pre japonského pretekára príliš kruté.

„Bolo to dosť frustrujúce. Asi som urobil chybu, keď som dovolil Kevinovi, aby sa dostal dopredu,“ povedal Cunoda. „Pravdou však zostáva, že ma predbehol so všetkými štyrmi kolesami za bielou čiarou.“

„Dobre, dostal dokopy dvadsaťsekundovú penalizáciu, ale len sa predo mnou vozil. Mal som pocit, že je to trochu neférové, ale tiež je pravda, že som ho pustil dopredu. To bola moja chyba. Myslím si, že keby som bol stopercentný, tak som to mohol zachrániť a pokúsiť sa ho predbehnúť,“ priznal Cunoda.

Jeho šéfom sa však počínanie Magnussena ani trochu nepáčilo a chcú o veci hovoriť s FIA. Uvidíme, či to niekam povedie, ale ak áno, tak sa budú musieť zmeniť pravidlá, keďže v tých súčasných sa nenachádza nič, čo by FIA umožnilo zakročiť, s výnimkou udeľovania ďalších a ďalších trestov Magnussenovi, ktorý bol s dvoma penalizáciami beztak mimo pretekov.

„Chápem jeho pohľad na vec. Pomohol tímu získať body, ale robil to tak, že za každú cenu sa snažil udržať si pozíciu,“ hovorí Cunoda. „Bolo to dosť nebezpečné a takmer som havaroval v druhej zákrute. Nepovedal by som, že to bolo fér, ale musím chápať aj jeho boj.“

Nech si o počínaní dánskeho pretekára myslíme čokoľvek, asi každý musí uznať, že Cunoda to mal dosť ťažké v súboji s jazdcom, ktorý absolútne nemal čo stratiť. „Nemôžem predbiehať a rozbiť auto. Súboje sú zakaždým náročné, ale keď chcem byť lepší, skrátka ho musím predbehnúť. Na trati to bolo ťažké, ale je veľa vecí, ktoré som mohol urobiť lepšie ako on, takže to musím akceptovať,“ priznal smutne Cunoda.

Súvisiace články