logo F1online.sk

Komacu na prvý pohľad videl, že Bearman je „výnimočný“, miesto mu však negarantuje

Oliver Bearman
© X/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 3. 2024

Oliver Bearman sa definitívne dostal na mapu F1. Pred štartom tejto sezóny patril k najostrejšie sledovaným mladíkom vo Formule 2. Aj keď má v tejto chvíli na konte nula bodov v F2 (štyri body za zisk pole position sa mu nakoniec nezapočítali), rozhodne dostal svoje meno do prestupových diskusií. Po fantastickej premiére s Ferrari vo Formule 1 je veľkým kandidátom na zisk sedačky v Haase, kde mu však nič negarantujú.

Ako povedal aj sám Ollie, pre miesto v F1 už nemohol urobiť oveľa viac. Tá je jeho najvyšším cieľom a miesto v Haase sa ponúka ako automatická možnosť. Vzhľadom na prechod Sauberu do rúk Audi je to vlastne posledný zákazník Ferrari na rošte. Okrem toho sa nezdá, že budúcnosť takého Kevina Magnussena ponúka veľkú perspektívu.

S novým šéfom Ajaom Komacom, ktorý s Bearmanom ako bývalý hlavný inžinier úzko spolupracoval, keď Ollie jazdil s tímom vo voľných tréningoch, možno Haas upustí od striktného nasadzovania skúsenejších pilotov z čias Günthera Steinera. Nezabudnime pritom, že Bearman v tomto roku odjazdí s americkou stajňou až šesť voľných tréningov, takže dvierka sa mu určite otvárajú. Podľa nového šéfa stajne je však ešte priskoro na rozhodnutie.

„Úžasný,“ odpovedal Ajao Komacu na otázku, čo hovorí na výkon britského mladíka v Džidde. „Táto trať nie je najľahšia, keď musíte naskočiť do kokpitu až v treťom tréningu. Som zaňho naozaj veľmi šťastný a bol skutočne ohromujúci.“

„Povedal by som, že si zaslúži šancu vo Formule 1 v budúcom roku. Okrem tých penalizácii však Kevin odviedol fantastickú prácu. Nico doručil výsledok. Ako by som si tu teda mohol sadnúť a vyhlásiť, že Bearman bude pilotom Haasu v novej sezóne? Na základe dnešných výkonov budú nimi Nico a Kevin,“ vyhlásil Komacu.

Aj on však naskočil na vlak nadšenia z výkonu britského mladíka. Ajao to pritom mohol hodnotiť ešte z jedného uhla pohľadu, keďže Bearmana pozná a mohol na dátach sledovať, čo dokázal v kokpite Haasu vo voľných tréningoch. „Jazdil s nami v prvom voľnom tréningu v Mexiku a v Abú Zabí a na prvý pohľad bolo väčšine z nás viac ako jasné, že je výnimočný,“ vyhlásil Komacu.

„Nie je to len jeho rýchlosť, on je kompletný balík a rozumie, aké ciele musí dosiahnuť. Zvládol to veľmi dobre. Dokonca aj počas jazdy dokáže absorbovať informácie z predchádzajúceho kola a potom urobiť drobné úpravy, aby urobil ďalší krok vpred. Jednoducho hneď ukázal vyspelosť hodnú jazdca s niekoľkoročnými skúsenosťami,“ vychválil britského mladíka šéf Haasu.