logo F1online.sk

Horner: Nemôžeme niekoho nútiť, aby tu zostal

Christian Horner a Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 3. 2024

Je hrozba odchodu Maxa Verstappena z Red Bullu skutočná? Nuž, možno áno, ak z tímu odíde Helmut Marko. Ten v piatok večer načrtol problémy, ale v deň sobotných pretekov už bol s Oliverom Mintzlaffom veľký kamarát a nenaznačil žiadne komplikácie. Napriek pretrvávajúcim špekuláciám všetko nasvedčuje statusu quo v Red Bulle.

Šéf stajne Christian Horner však po skončení sobotných pretekov hovoril trochu inak ako na štvrtkovej tlačovke šéfov tímov. Kým vo štvrtok vyjadril skalopevné presvedčenie, že Max Verstappen zotrvá v Red Bulle, v sobotu uznal, že nikoho nemôže nútiť, aby zostal aj napriek zmluve do konca roka 2028.

„Je to ako v bežnom živote, keď nemôžete niekoho k niečomu nútiť len pre kus papiera,“ povedal Horner, ktorého cituje Autosport. „Ak niekto nechce byť v tomto tíme, tak ho nebudeme nútiť proti jeho vôli. Platí to pre obsluhu prístrojov v továrni, dizajnérov alebo niekoho s podpornou funkciou v rámci podniku.“

„Byť súčasťou tímu, ako je ten náš, si vyžaduje oddanosť a vášeň. Max presne to aj má. Mohli sme to sledovať už od jeho príchodu v osemnástich rokoch. Vôbec nepochybujem o jeho oddanosti a vášni smerom do budúcna,“ povedal Horner.

Tieto vyjadrenia sú však trochu iné ako v úvode víkendu, keď bol skalopevne presvedčený o Verstappenovom zotrvaní. Potom však nasledovalo podozrenie z možného suspendovania Helmuta Marka a varovanie Maxa, že bez poradcu Red Bullu bude mať tím problém. Horner medzitým verejnosť ubezpečuje, že jeho vzťahy s trojnásobným majstrom sveta sú viac ako dobré.

„S Maxom je všetko v absolútnom poriadku,“ vyhlásil boss Red Bullu. „S tímom pracuje veľmi dobre. Neexistujú žiadne trenice, neexistuje žiaden stres a v garáži môžete vidieť, aký je uvoľnený. To sa prenáša aj do jeho výkonov na trati.“

Kľúčovým aspektom, o ktorom v súvislosti so svojou budúcnosťou hovoril aj Verstappen, je kvalita monopostu. Tá by mala byť v rokoch 2024 a 2025 viac ako dobrá, takže aj keď môžu konkurenčné tímy lákať Verstappena na čokoľvek, vo finále mu nedokážu ponúknuť to najdôležitejšie. „Pozrite, som si istý, že každý tím v padoku by rád mal Maxa. Ako však povedal aj Toto, najlepší jazdci chcú mať najlepšie auto,“ povedal Horner. „Sme tím. Max dosiahol svoje 56. víťazstvo a 100. pódium. Všetky pritom vybojoval v monopostoch Red Bull Racing. Ako tím podávame výnimočné výkony.“

„Nikdy však nehovor nikdy. Ak jazdec niekde nechce byť, tak pôjde inam, ale ako tím nevidím dôvody, prečo by nás niekto chcel opustiť. Myslím si, že má okolo seba skvelú podporu a odvádza perfektnú prácu so skvelým autom,“ uviedol Horner.

Súvisiace články