logo F1online.sk

Haas predviedol dokonalú tímovú prácu: Je to pre nás ako víťazstvo!

Nico Hülkenberg
© X/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 3. 2024

Kto by to bol pred sezónou povedal, že po najlepšej pätici tímov – Red Bulle, Ferrari, Mercedese, McLarene a Aston Martine – získa ako prvý bod tím Haas. Stajňa, ktorá mala byť aj podľa slov svojho nového šéfa najhoršou v úvode sezóny. Monopost VF-24 však určite nie je najhorší, naopak, ako ukázal víkend v Džidde, v skutočnosti je možno najlepší zo „zvyšku sveta“.

Status čierneho koňa vyfúkol Haas stajni RB vo veľkom štýle. V Bahrajne postúpil Nico Hülkenberg do Q3 a v Saudskej Arábii získal prvý bod. Tímu sa to podarilo vďaka odvážnej stratégii – Hulk nezastavil pri výjazde bezpečnostného vozidla – a dokonalej clone od Kevina Magnussena, ktorý zdržal jazdcov za sebou, aby umožnil Hülkenbergovi získať náskok. Nemecký pretekár sa tak po prezutí vrátil na trať pred jazdcov, ktorí využili safety car na zastávku v boxoch.

„Samozrejme, že som šťastný, keďže sa nám podarilo skórovať, čo je v tomto období dosť ťažké,“ povedal po pretekoch Hülkenberg. „Potrebujete, aby jedno z piatich najlepších áut vypadlo, čo sa dnes aj stalo, a my sme to dokázali využiť.“

„Tím vymyslel veľmi dobrú stratégiu, zostali sme na trati pri výjazde safety caru, potom som mal dobré tempo a, samozrejme, dobrú prácu odviedol Kevin, ktorý hral tímovú hru. Veľmi mi pomohol a takisto mojím pretekom. To bol základ, na ktorom sme postavili dnešný bodový zisk,“ povedal Hülkenberg.

Budeme naozaj zvedaví, ako sa vyvinie tento súboj tímov v druhej polovici celkového hodnotenia, keďže očividne bude záležať na každom bode. Haas získal prvý, takže sa posunul na celkové šieste miesto, čo znie ako sen vzhľadom na problémy v minulej sezóne. „Je to veľmi dôležitý bod. V strede poľa je to veľmi vyrovnané. Zatiaľ sa zdá, že päť najlepších tímov má veľký náskok pred ostatnými. Je to desať áut, takže nemáte veľa príležitostí na body. Jeden bod nie je veľa, ale je to viac ako nula,“ povedal spokojne Hulk.

Keď funkciu šéfa Haasu preberal Ajao Komacu, vyzeralo to, že Haas po strate Günthera Steinera prišiel o svoju najväčšiu tvár aj najväčšiu osobnosť. Japonský inžinier nie je žiadna hollywoodska hviezda, ale jeho typický ázijský štýl si vás rýchlo získa. Je veľmi usmievavý, zdvorilý a po tomto jednom bode bol ešte usmievavejší a ešte zdvorilejší.

„Keď Kevin dostal penalizáciu, stratil šancu na body. Našou jedinou príležitosťou tak bol Nico. Vedeli sme, že Čou za nami nebol v boxoch, takže ak by sa nám podarilo vytvoriť preňho dostatočný náskok, môže skončiť desiaty. Presne o to sme sa pokúsili a presne to sme aj urobili. Bola to tímová práca,“ povedal Komacu pre televíziu Sky.

„Ešte pred Bahrajnom som povedal, že bojujeme o desiate miesto, čo je jeden bod proti asi ôsmim jazdcom. Tento výsledok je pre nás ako víťazstvo. Urobili sme maximum a tím odviedol skvelú prácu. Penalizácia pre Kevina bola škoda, ale okrem toho sme všetko zrealizovali perfektne. Som strašne šťastný za tento tím, skvelá práca,“ povedal spokojný šéf Haasu.