logo F1online.sk

Binotto o tom, ako Vettelovi oznamoval jeho koniec: Trikrát som si to nacvičoval

Sebastian Vettel
© Facebook/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala30. 10. 2020

Správy o tom, že Sebastian Vettel vo Ferrari ku koncu sezóny 2020 skončí, boli pre mnohých ľudí prekvapením, vrátane Sebastiana Vettela. Keď mu mal túto nepríjemnú správu telefonicky oznámiť Mattia Binotto, bol vraj taký nervózny, že si svoje slová trikrát nacvičil.

Ferrari už v zime nadviazalo kontakt s Carlosom Sainzom a odštartovalo rokovania, ktorých výsledkom mal byť príchod španielskeho pretekára do Maranella. V tom čase verejnosť, ba ani Sebastian Vettel, o ničom netušili. Na februárovom predstavení monopostu SF1000 Mattia Binotto aj napriek tomu zdôrazňoval, že Vettel je “prvou voľbou” tímu.

Zvyšok tohto príbehu už poznáme. Čakali by ste však, že Mattia Binotto bude mať pred telefonátom trému? “Bol som doma a predtým, ako som mu zavolal, som si trikrát vopred v duchu opakoval, čo by som mu mal povedať a ako by som to mal povedať,” prezradil pre taliansku Sky.

“Toto rozhodnutie ohľadom Sebastiana nebolo jednoduché, pretože ho máme veľmi radi za to, ako sa ku nám správal a čo nám za tie roky dal. Raz však nastane chvíľa, keď musíte mať vo veciach jasno, aby ste mohli prijať rozhodnutia do budúcna.”

“Sme blízko štartu nového cyklu z pohľadu techniky. Vo všetkých oblastiach prebieha výstavba tímu. Máme povinnosť a ambície pozerať sa na stredno a dlhodobý časový horizont. Presne kvôli tomu musíme nájsť odvahu prijať isté rozhodnutia,” ozrejmil švajčiarsky inžinier.

Charles Leclerc s Carlosom Sainzom sú výrazne mladší ako Sebastian Vettel, ale žeby Nemec nezvládol potiahnuť tím ešte niekoľko sezón? Heppenheimčan si to o sebe určite nemyslí, a aj preto teraz mieri do Aston Martinu.

A hoci stráviť fakt, že vo Ferrari už nebude pokračovať, určite nebolo jednoduché, v Maranelle nerobí nikomu napriek. “Či sa nám Seb postavil do cesty? Nie, on ten telefón nezložil. Je to veľmi inteligentný človek, má skvelú osobnosť a svoju tvár si udržal aj počas tejto sezóny, v ktorej sme určite netrpeli na nedostatok problémov. Nikdy nebol negatívny. Namiesto toho volil proaktívny prístup.”

Keď sa mal Binotto vyjadriť k novej jazdeckej dvojici, nedokázal nájsť dostatok pochvalných slov. “Charles rozdúchal vášeň fanúšikov a tímu, a to tým, ako v kvalifikáciách odjazdí svoje kolá, ako na trati predbieha a ako sa bráni. Enzovi Ferrarimu by sa to veľmi páčilo.”

“Carlosa ja osobne vnímam ako lídra. Je to pracant. S inžiniermi vytvoria dobrú partiu a neustále si toho pýta viac a viac. Aj keď je mladý, za sebou má už niekoľko rokov vo Formule 1. Na svojej ceste sa neustále učil, ako získavať dobré výsledky.”

“Dnes sú jazdci naším najmenším problémom. Charles rastie a keď sa objavia problémy, tak nikdy nie je kritický. Chce prispieť k tomu, aby táto stajňa rástla,” uzavrel Binotto.