logo F1online.sk

Leclerc si myslel, že Vasseur bude potrebovať na premenu Ferrari viac času

Charles Leclerc a Frédéric Vasseur
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 3. 2024

Už je to nejakých štrnásť mesiacov, čo Frédéric Vasseur nastúpil na post šéfa Ferrari. Francúzsky manažér s dlhou a úspešnou kariérou v juniorských sériách v minulosti šéfoval tímom Renault a Sauber, aby nakoniec prišla ponuka z Ferrari. Podľa slov pilota stajne Charlesa Leclerca ako nový šéf nepotreboval veľa času, aby sa so všetkým zoznámil a začal robiť zmeny.

Tímy Formuly 1 sú obrovské pulzujúce organizmy. Často sa hovorí, že po príchode nového šéfa to chce minimálne rok, kým začne mať na tím nejaký hmatateľný vplyv. Zoznámiť sa so všetkým a odhaliť najväčšie problémy chce často nemálo času. Nie však Fredovi Vasseurovi.

Za asi rok svojho účinkovania vymenoval nového šéfa strategického oddelenia, potvrdil Enrica Cardileho ako technického riaditeľa, čím upravil štruktúru technického oddelenia, nahradil Laurenta Mekiesa na poste športového riaditeľa Diegom Iovernom, ale hlavne priviedol do Ferrari Lewisa Hamiltona.

Keď teda Charles Leclerc dostal otázku, ako Vasseur premenil Ferrari, monacký pretekár odpovedal: „Veľmi. Keď Fred prišiel do tímu, očakával som, že bude potrebovať trochu času, kým sa zladí so svojou novou pozíciou.“

„Je to obrovský tím s bohatou históriou – existujú veci, ktoré robíme úplne rovnako ako pred pätnástimi alebo dvadsiatimi rokmi. Keď sem prídete, potrebujete pochopiť, ako Taliani pracujú a ako funguje tím ako Ferrari. Myslím si, že Fred to pochopil veľmi rýchlo a veľmi rýchlo vštepil stajni svoju víziu. Veľmi dobre pritom vie, čo chce dosiahnuť a ako to chce dosiahnuť,“ povedal Leclerc.

Ten má s Vasseurom dlhodobo dobrý a úspešný vzťah. V jeho tíme ART zažil nemalé úspechy a obaja sa už spoločne tešili z titulu. Rovnako to platí o budúcom pilotovi Ferrari Lewisovi Hamiltonovi. Charles hovorí, že má so svojím šéfom úprimný vzťah a plne dôveruje jeho vízii, ktorou chce premeniť Scuderiu na majstrovský tím.

„Samozrejme, že mám s Fredom dobrý vzťah a vždy sme boli k sebe veľmi otvorení vo svojich postojoch a tiež v našom prístupe k tomuto novému spôsobu práce,“ povedal Leclerc. „Som plne stotožnený s víziou, ktorú má Fred pre tím v strednodobom a dlhodobom horizonte. Bola to takisto súčasť našich diskusií pri uzatváraní novej zmluvy.“

„Aj keď milujem Ferrari a myslím si, že to všetci vedia, bolo pre mňa dôležité, aby som predĺžil zmluvu s tímom, ktorému dôverujem. Presne to bol určite aj tento prípad,“ dodal Charles.

Súvisiace články