logo F1online.sk

Ecclestone o Hamiltonovi: Kým sa ostatní potia, on má na ruke esá

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala28. 10. 2020

O tom, že Lewis Hamilton bude za svoje úspechy až do smrti vďačný Mercedesu, nepochybuje nik, ani on sám. Po každých pretekoch sníma klobúk pred inžiniermi z Brixworthu a Brackley, ktorí ho pred každou partičkou pokru živia esami, zatiaľ čo ostatní sa ho márne pokúšajú vyviesť z miery. Aspoň tak to vidí bývalý boss Formuly 1 Bernie Ecclestone po zisku Hamiltonovho 92. víťazstva.

Bernie Ecclestone dnes oslavuje 90. narodeniny, a tak potom, čo z Formuly 1 spravil miliardový biznis a bol nahradený americkými majiteľmi, by sme čakali, že si bude už len užívať zarobené peniaze. Namiesto toho má práce vyše hlavy. “Svoj vek necítim, zamestnáva ma môj malý syn,” prezradil pre Sport 1.

Popri tom si ale dokáže nájsť čas aj na Formulu 1. “Samozrejme, že mám stále plno kontaktov. Veľa ľudí sa ma pýta na rady, ale noví marketéri medzi nimi nie sú. Samozrejme, sledujem každé preteky. Aj tie posledné v Portugalsku.”

Keby sa ľudia z Liberty Media predsa len spýtali Ecclestona na rady, zrejme by im odporučil sezónu 2020 ani neotvoriť. Spomínaná Veľká cena Portugalska, ktorú sledoval, ho nenadchla, či už z pohľadu návštevníkov, alebo z toho športového. “Ak mám byť úprimný, tak nie. Vyzeralo to umelo, bez atmosféry. Nevyzerá to dobre, keď jazdíte pred takmer prázdnymi tribúnami. Nuž a tí, ktorí sú stále vpredu, boli aj teraz vpredu.”

Je to nuda? “Nie som znudený, ale od príchodu hybridných motorov bol Mercedes neporaziteľný. Ja som vtedy s týmito motormi súhlasil, ale veľmi rýchlo som si uvedomil, aká to bola obrovská chyba. Chcel som to opäť zmeniť, ale moje slová sa stratili vo vetre.”

A tak vo Formule 1 vyrástol fenomén s menom Lewis Hamilton a osamostatnil sa na čele historického rebríčka s víťazstvami. Mnohí jeho rekord nepovažujú za “poctivý”, keďže ho k nemu doviezlo dominantné auto. Podľa Ecclestona si ho aj napriek tomu zaslúžil, on zo svojho pohľadu spravil všetko na jednotku.

Hoci aj Bernie uznáva, že to nemal až také ťažké… “Lewis si to zaslúžil. Vždy porazil svojho tímového kolegu, s výnimkou roku 2016. A nerobí takmer žiadne chyby. Ale ja ho prirovnávam k hráčovi pokru, ktorý vie, že má štyri esá. V pokoji si môže hrať svoju hru, kým z ostatných tečie pot. Chcel by som ho vidieť v jednom tíme s Maxom Verstappenom. Otázka je, či by aj v tom prípade robil tak málo chýb.”

O tom, či je Lewis najlepším jazdcom všetkých čias, Ecclestone pojednávať nechce. “Lewis patrí medzi tých najlepších, o tom niet pochýb. Rovnako to platí o Michaelovi. Ale kto je celkovo najlepší, tak na to sa ťažko odpovedá. Je obtiažne porovnávať Michaela, Lewisa a Ayrtona Sennu. Pred 2. svetovou vojnou sa medzi ľuďmi hovorili zázračné veci o Berndovi Rosemeyerovi.”

“V päťdesiatych rokoch vyhral Juan Manuel Fangio päť majstrovských titulov a stále je na čele z pohľadu víťaznej úspešnosti. Čo by sa stalo, keby tak skoro neodišli Jim Clark a Ayrton Senna? Alebo Jochen Rindt — ktorý bol podľa mňa najrýchlejší —, keby mal na začiatku kariéry konkurencieschopnejšie auto?” pýta sa Ecclestone, no odpoveď na tieto otázky nečaká.