logo F1online.sk

Verstappen nečaká 24 Bahrajnov: Dnes len všetko zapadlo do seba

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala2. 3. 2024

Sezóna 2024 sa sotva začala a už sa otvorene uvažuje nad tým, či by Max Verstappen mohol vyhrať aj všetkých 24 veľkých cien v tomto roku. Aj keď v Bahrajne nemal žiadneho súpera, Holanďan vo svojom víťazstve nevidí zárodok podobnej dominancie. V nedeľu skrátka Red Bullu všetko vyšlo, pre čo bol náskok väčší než v skutočnosti.

Max Verstappen si na svoje konto pripísal ôsme víťazstvo v rade a zároveň piaty kariérny grand slam: Získal pole position, viedol v každom kole pretekov a zaknihoval aj najrýchlejšie kolo. V úvodných pretekoch sezóny, keď tímy zvyknú ladiť svoje monoposty, sa to v histórii F1 ešte nikomu nepodarilo. Ak toto nie je dôkaz dominancie, tak už len máločo.

“Dnes to šlo lepšie, než sme čakali,” otvoril svoje hodnotenie v parc fermé Max Verstappen. Súperi Red Bullu už pred pretekmi avizovali, že červení býci budú mať výhodu viac ako 0,5 sekundy na kolo. Verstappen sa vtedy len usmieval a tvrdil, že preháňajú.

V Red Bulle to vraj skutočne nečakali. Viac než 20-sekundový náskok v cieli je spôsobený tým, že všetko zapadlo do seba — na rozdiel od tréningov. “Nečakal som taký náskok. Na druhej strane som sa však cítil lepšie ako počas predchádzajúcich dvoch dní. Počas dlhých jázd som mal v aute lepší balans, vietor trochu zoslabol. Lepšie to zapadlo do seba,” vysvetľoval. “V aute som sa cítil oveľa lepšie, darilo sa mi viac šetriť pneumatiky. Zdá sa, že sme spravili väčší krok ako ostatní.”

Verstappen sa na chvíľu pristavil aj pri Mercedese, z ktorého sa ozývali ohlasy, že Red Bull bude mať aspoň polsekundový náskok na kolo. “Neviem, ako oni pristupujú k svojim dlhým jazdám z hľadiska množstva paliva, no my sme určite nepredpovedali, že budeme o pol sekundy vpredu. To určite nie. Dnes to dopadlo azda lepšie, než sme čakali.”

Na všetkých zostávajúcich veľkých cenách sa tento scenár nebude opakovať, myslí si úradujúci majster sveta. “Domnievam sa, že ostatné tímy sú k nám bližšie. Dnes skrátka všetko zafungovalo veľmi dobre. Nečakám, že sa to stane na každej veľkej cene. Dnes všetko fungovalo výborne; balans, mal som v aute dobrý pocit, no a to nie je vždy pravidlom.”

Pred nami sú mestské preteky, ktoré Red Bullu robili vlani problémy. Monopost RB19 nebol v pomalých zákrutách taký dominantný ako na typologicky iných úsekoch. Počas predsezónnych testov však Red Bull odkazoval, že už aj tento nedostatok do veľkej miery odstránil.

Na potvrdenie alebo vyvrátenie tejto skutočnosti si ešte počkáme. Okruh v Saudskej Arábii totiž nie je čistokrvnou mestskou záležitosťou. “Džidda je oveľa rýchlejšia v porovnaní s takým Baku, Monakom alebo Singapurom. Tam je povrch hrboľatejší a pomalých zákrut je viac. Ja Džiddu prirovnávam skôr k Montrealu, je to taký polomestský okruh.”

A čo teda v Monaku? “To neviem, budeme to musieť zistiť, pretože zatiaľ nemám odpoveď.”

Súvisiace články